Medi ambient

MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

Tot i guanyar el concurs el desembre del 2021 i firmar el conveni d’arrendament rústic i aprofitament agrícola dedicat a la vinya per una durada de deu anys a la finca municipal de la Mossèn Homs de Terrassa, l’empresa Rabassaires no ha plantat fins aquest passat mes de març els 500 ceps de la varietat recuperada del terrassenc, juntament amb 3.300 ceps més de les varietats malvasia i picapoll. S’ha fet esperar perquè calia l’informe favorable i de compromís de seguiment tècnic per part de l’Institut Català del Vi (Incavi).

La plantació de vinya està regulada per normativa de la Unió Europea (UE), així que, per tirar endavant el projecte a la finca municipal ha calgut una autorització de nova plantació per poder executar-la i passar un procés de concessió, anomenat mecanisme de salvaguarda, que està regulat seguint uns criteris d’admissibilitat i prioritat. Així que la part adjudicatària va demanar, dins el termini establert, una autorització de nova plantació en la parcel·la arrendada al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

La intenció final és que es pugui comercialitzar el vi procedent de varietats tradicionals de la comarca del Vallès, una qüestió en què s’ha especialitzat l’empresa Rabassaires conreant vinyes a Cerdanyola del Vallès i que també estenen a Sant Cugat i Sabadell. En el cas de Terrassa, s’integra dins el projecte de l’Anella Verda, i la recuperació del cep terrassenc es va fer gràcies a una crida ciutadana. El 2023, se’n van plantar 500 en una finca privada, a Can Font de Gaià, i el celler de Can Morral del Molí, a cavall entre Ullastrell i el Baix Llobregat, n’ha plantat ara 250 més al seus terrenys.

En el cas de Mossèn Homs, el contracte preveu que després de 10 anys es pugui prorrogar fins a un màxim de 30. D’acord amb l’Ajuntament, Rabassaires es compromet a treballar en la recuperació de varietats antigues o existents i que el 10% de les vinyes es dediquin al cultiu experimental del terrassenc.

El projecte de l’Anella Verda pretén potenciar l’agricultura recuperant conreus pretèrits, entre els quals el de la vinya, ja que Terrassa era una de les terres de producció de vi més important de Catalunya i, conjuntament amb Sabadell, representaven el 17% de la producció de la demarcació de Barcelona el segle XIX. El Vallès Occidental tenia produccions superiors a les de l’Alt Penedès, el Bages i l’Anoia abans que la industrialització i la fil·loxera la deixessin en residual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciutat Vella 2035: tot per debatre

Barcelona

El 56 % de les persones busquen una alimentació sostenible amb el planeta, segons un estudi

Renfe endarrereix l’entrada en servei de l’RL4 entre Lleida i Manresa

barcelona
ciència

Troben una possible via per crear vacunes per al càncer de fetge

Barcelona
URBANISME

Els primers pisos de lloguer assequible de la Terra Alta es faran en edificis municipals

Bot
Societat

Mor Gabriel Escursell, 50 anys fotografiant la vida de Cerdanyola del Vallès

Es suspèn per ara el tancament de les parades dels ocellaires de la Rambla

barcelona
administracions

Collboni rep l’alcalde de Madrid en la primera visita institucional a Barcelona

Barcelona
ADMINISTRACIONS

Barcelona vol canvis a les lleis i reforçar els jutjats contra els lladres multireincidents

Barcelona