La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos
La unitat d’hospitalització a domicili de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta va atendre 203 pacients durant els primers set mesos de funcionament, i es va registrar una progressió contínua pel que fa a la capacitat de la Unitat d’oferir aquest servei assistencial. Des que es va posar en marxa el 9 d’octubre de 2023, s’ha passat de 10 usuaris atesos durant el primer mes d’activitat als 40 registrats el passat mes d’abril de 2024.
Tots aquests pacients han rebut una atenció especialitzada, contínua i de qualitat equiparable a la de l’entorn hospitalari, però en un espai més còmode (tant des del punt de vista físic com psicològic) com és la seva llar. L’estada mitjana fins a rebre l’alta s’ha situat en els 7,2 dies. D’aquesta manera, la posada en marxa de la Unitat ha contribuït a optimitzar els recursos d’espai i assistencials del Trueta.
Els registres acumulats durant els primers set mesos d’activitat permeten fer un balanç positiu per part dels components de la Unitat d’Hospitalització a Domicili del Trueta, integrada per professionals de medicina, infermeria, administració i farmàcia hospitalària, en col·laboració amb altres serveis de l’Hospital. En aquest sentit, dels 203 pacients als quals la Unitat va donar l’alta, només 13 van requerir un reingrés durant els 30 dies posteriors.
“La posada en marxa ha estat molt positiva. Els i les professionals i, sobretot, els pacients i familiars valoren positivament l’atenció al seu domicili”, comenta la doctora Àngels Gispert, cap del servei d’Urgències del Trueta. També destaca com les diferents especialitats de l’Hospital i de l’atenció primària “han col·laborat en la detecció de pacients i en la continuïtat assistencial”.
D’inici, la Unitat d’Hospitalització a Domicili del Trueta ha disposat de dos equips formats cadascun per un professional de medicina i un d’infermeria els dies laborables; i un de medicina i dos d’infermeria els festius. L’horari de cobertura presencial és de 8.30 h a 20.30 h, i durant la nit la cobertura és via telefònica, assumida pel personal del Servei d’Urgències del centre. Ha ofert aquesta modalitat assistencial a persones procedents, principalment, del servei d’Urgències Generals, així com de Medicina Interna i Malalties Infeccioses i d’Urologia. Un 54% dels pacients han estat dones i un 46% homes, amb una mitjana d’edat que s’ha situat en els 77,8 anys. Ser major d’edat és un dels criteris establerts per la Unitat, juntament amb el de tenir un diagnòstic definit, estabilitat clínica, no requerir proves diagnòstiques o tractaments urgents pels quals s’hagin de desplaçar a l’Hospital, i disposar d’un cuidador principal durant la major part del dia.
“La Unitat pot oferir a domicili un tipus d’atenció i cures com les de pacients hospitalitzats al Trueta. Inclou una valoració d’infermeria i de medicina integral, la realització d’electrocardiograma, analítica i presa de mostres, ecografia clínica, nebulitzacions, antibioteràpia endovenosa, gasometria portàtil o cures complexes, entre altres”, detalla Núria Fuertes, Supervisora d’Infermeria del Servei d’Urgències del Trueta.
Pel que fa a les patologies que han atès els professionals de la Unitat durant els primers set mesos d’activitat, aquelles vinculades a l’aparell respiratori, com ara la grip o les bronquitis, han estat les més habituals, amb més de 60 casos. Tot seguit, se situen les afeccions de l’aparell circulatori i del ronyó i les vies urinàries.