Medi ambient

Es confirmen nous casos de llengua blava a sis comarques gironines

El Departament d’Acció Climàtica ha confirmat nous casos de llengua blava a un total de 19 explotacions de 8 comarques (Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, la Selva, Maresme, Osona, Ripollès, Pla de l’Estany) després de rebre les confirmacions del Laboratori Central de Veterinària d’Algete. Aquests se sumen al cas ja detectat el mes de juny a una granja d’ovelles i cabres de Vilademuls, al Pla de l’Estany. Per minimitzar els efectes d’aquesta malaltia vírica que afecta remugants domèstics i salvatges, el Departament començarà aquesta setmana la campanya de vacunació a les comarques més afectades i també les properes per intentar frenar la seva expansió. La malaltia no afecta els humans i per tant el consum de carn i llet és segur.

El Departament a finals del 2023 va fer difusió al sector dels focus més propers de la malaltia i va recomanar la vacunació al sector. A l’octubre es va comunicar la presència del serotip 8 a la frontera amb França i al novembre la presència del serotip 4 a Astúries i Cantabria, suposant aquests nous focus un apropament de la malaltia cap al nostre territori. El 10 de juny es va comunicar amb un avís massiu a l’aplicació informàtica de gestió telemàtica ramadera (GTR) que utilitzen els ramaders, l’entrada de la malaltia a Catalunya. I el dia 17 es va reforçar la informació amb l’enllaç a la web on hi ha tota la documentació necessària i un apartat de preguntes freqüents.

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta a remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia