Societat

Més zones per a gossos a Rubí i millora de la vintena en funcionament

El mes passat es va acabar l’elaboració d’un pla director després d’una enquesta al usuaris

La nota mitjana que reben els que estan marxa és d’un 5,8 sobre 10

L’Ajuntament de Rubí té previst ampliar les zones d’esbarjo per a gossos –tancades o obertes amb horari–, però també el manteniment de la vintena existents al municipi fins el 2027. És una de les conclusions que s’extreu del pla director acabat el mes passat arran de l’enquesta elaborada a usuaris i una consulta online a través del canal Participa Rubí. Això sí, el document d’unes 95 pàgines no especifica on es crearan les noves zones a excepció del projecte que s’està redactant actualment a Can Vallhonrat, sense data prevista i amb una inversió de 70.000 euros, que es fruit de la demanda del procés de pressupostos participatius de l’any passat.

El document, que neix de l’estipulat en el pla de Benestar Animal i Tinença Responsable aprovat el novembre del 2022, no especifica on s’hauran de crear aquests espais nous perquè primer s’hauran de dissenyar les eines que permetin una millor selecció dels espais, una vegada superats els factors limitant que són la disponibilitat de terreny de titularitat municipal i de pressupost per executar l’obra. Un dels criteris per a ampliar l’oferta de zones d’esbarjo és el de la distància a peu des de qualsevol punt fins a cadascuna d ’elles. Aquest factor, sumat a la quantitat de gossos censats de cada zona, indicaria quins són els punts de la ciutat amb més necessitat d’instal·lar una zona d’esbarjo.

Les primeres 13 zones es van habilitar el 2010 i, des d’aleshores, se n’han anat creant més, fent les modificacions horàries que han calgut, posant mobiliari, arbrat i fonts, combinant també els espais amb tancament (10), oberts (4) o amb horari ampliat (7), aquestes dues categories ubicats en espais naturals, camins o torrents.

El pla si que preveu millores en el manteniment de les zones tancades realitzant inspeccions quinzenals i informar de les incidències, establint un calendari fix d’un mínim de tres desbrossades anuals, i ampliable a sis, un pla de xoc per eliminar forats i un calendari fix d’una aportació de sauló anual, entre altres. Entre el 2022 i el 2024 s’ha fet una despesa mitjana anual d’uns 77.000 euros en manteniment. Totes les accions es combinaran amb campanyes d’informació i sensibilització.

Puntuació d’un 5,8

La valoració global de les zones d’esbarjo rep una puntuació d’un 5,8 sobre 10. Es van rebre 184 qüestionaris vàlids online que es van afegir als 151 fets presencialment per les agents cíviques entres el 21 de juliol i el 9 de setembre de 2021 i el 49,5% admetia que havien millorat respecte altres anys. Un 28,4% van deixar de ser usuaris de les zones per la brutícia i el mal estat de les instal·lacions, mentre que el 23,5% deia que no hi anava per tenir-los massa lluny. Les principals demandes dels usuaris són la instal·lació de més fonts, la millora de la neteja i el manteniment i que se’n creïn més.

Un 33,8% dels enquestats admet que havia fet servir zones d’esbarjo d’altres municipis, la majoria a San Cugat (64,7%), Sabadell (13,7%) i Terrassa (11,8), i d’aquests el 80,4% les considera millor que les que utilitza a Rubí perquè tenen més fonts, millors neteja i manteniment i pels serveis en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.