Ciència

Daphne Koller, pionera de l’aprenentatge automàtic

Capgira l’educació i la biotecnologia amb innovacions en aprenentatge automàtic fundant Coursera i Insitro

Daphne Koller és una de les figures més influents en el camp de la IA i l’aprenentatge automàtic. Amb una formació acadèmica impressionant, va obtenir la llicenciatura i el màster en ciències de la computació a una edat molt primerenca, seguit d’un doctorat a Stanford. La seva tesi doctoral va ser supervisada per Joseph Halpern i des de llavors ha fet contribucions significatives en el camp de la IA, centrant-se en aplicacions en ciències biomèdiques.

Koller va fer investigacions postdoctorals a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley, sota la supervisió de Stuart J. Russell. El 1995 es va unir a la facultat de la Universitat de Stanford, on va esdevenir professora del departament de ciències de la computació. Koller és coneguda sobretot per haver cofundat Coursera el 2012, juntament amb Andrew Ng. Aquesta plataforma d’educació en línia ha democratitzat l’accés a l’educació de qualitat i ha arribat a milions d’estudiants arreu del món. La idea era fer que l’educació fos accessible a tothom, independentment del lloc on fossin i els seus recursos. La seva contribució a l’educació en línia li va valer ser nomenada una de les cent persones més influents de la revista Time el 2012 i una de les persones més importants segons Newsweek el 2010.

El 2016, Koller va deixar Coursera per convertir-se en la directora de computació a Calico, una empresa d’innovació en el camp de la salut, part del conglomerat Alphabet. La seva passió per la biotecnologia la va dur a fundar Insitro el 2018, una empresa emergent dedicada a la descoberta de fàrmacs mitjançant l’ús de l’aprenentatge automàtic i la genòmica. Insitro usa models in vitro de malalties per predir i provar tractaments, combinant algorismes de machine learning amb dades genètiques per accelerar el desenvolupament de nous medicaments.

Koller ha estat pionera en la investigació sobre models gràfics probabilístics, una branca de la IA que utilitza la regla de Bayes per transformar les hipòtesis inicials en conclusions més precises basades en l’evidència. Ha publicat més de 300 articles en revistes científiques i conferències de gran prestigi i és coautora del llibre Probabilistic Graphical Models: Principles and Techniques.

Koller es defineix com una “acceleracionista prudent”, creient fermament del potencial de la IA.

De Coursera a Insitro
Nascuda a Jerusalem el 1968, és llicenciada i màster en ciències de la computació per la Universitat Hebrea de Jerusalem, doctora en informàtica per Stanford, fundadora i CEO d’Insitro, cofundadora de Coursera, professora adjunta a Stanford, premi MacArthur i membre de la National Academy of Engineering el 2011.
Empremta en educació i biotecnologia
Daphne Koller ha deixat empremta en l’educació i la biotecnologia i continua a liderar la innovació amb Insitro i a inspirar una nova generació d’investigadors amb la seva visió. La seva trajectòria és un testimoni del poder de la combinació de ciència, tecnologia i emprenedoria per generar canvis positius en el món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia