Societat

L’envelat de la Champions

Una carpa fora de l’estadi de Montilivi resta aparcament a tocar de la Facultat de Ciències de la UdG

La demanda de la UEFA per donar cabuda als seus patrocinadors els dies de partit alterarà la logística

Equilibris de l’Ajuntament i el Girona per reubicar en espais prop del campus les 47 places perdudes

La UdG admet que la carpa afecta l’activitat diària de la comunitat universitària: “És un inconvenient”

Les limitacions de l’estadi de Montilivi s’han fet més evidents a mesura que el Girona ha anat acumulant èxits esportius. La històrica classificació per a la lliga de campions, la màxima competició continental de futbol, ha obligat a reinventar-se o, per dir-ho d’una altra manera, a buscar-se la vida. Instal·lat fa tres setmanes, ha sorgit un bolet al barri de Montilivi, al costat del campus de la Universitat de Girona (UdG). És la carpa de la UEFA, l’organitzador de la Champions, que tindrà durant quatre mesos i mig el seu propi envelat a la ciutat. La festa continua.

Una bona notícia –l’ascensió esportiva de l’equip de Míchel– obliga a fer equilibris a totes bandes, reconeguts pel Girona i per l’Ajuntament. La UEFA donarà cabuda als representants dels seus patrocinadors en l’envelat els dies de partit, començant pel de demà passat (a les 18.45 h) contra el Feyenoord holandès. Serà l’estrena i una prova de foc en el dispositiu entre el club i l’Ajuntament que perjudica la UdG. “La carpa és un inconvenient i provoca una pèrdua d’espai d’aparcament. S’ha d’anar a aparcar a punts més llunyans”, admeten des de la universitat. El campus farà, encara més, de pàrquing per als compromisos del Girona.

La carpa, que té el nom de Champions Club, es va instal·lar la setmana del dia 9 i resta 47 de les 180 places disponibles. Els dies de partit de primera, aquest espai era la zona de l’afició (fan zone), ara reduïda i sense inflables. Això ha obligat a trobar espais a l’avinguda Maria Aurèlia Campany –just al davant de la Facultat de Ciències i de l’Escola Politècnica Superior– i a prop de l’Hivernacle, un terreny a prop d’Econòmiques que ha arranjat el club i amb capacitat per a 80 cotxes.

Vuit mil persones al dia

L’aparcament on hi ha el Champions Club encara és utilitzat pels representants de la comunitat universitària, ja sigui alumnat, personal docent i investigador (PDI) i personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis. El campus de Montilivi és el més gran de la UdG i sol mobilitzar unes 8.000 persones cada dia. Molts estudiants hi van en bus, ja que hi arriben dues línies amb parada a tocar de l’Aulari Comú –la urbana L8 i la interurbana L9–. L’L8 comença i acaba al campus de Montilivi i l’altre extrem és ara a l’estació subterrània d’autobusos –sota el parc Central–, en previsió que l’any que ve es faci la reforma de la plaça d’Espanya. L’L9 és una línia que connecta Salt amb el Parc de Recerca i Innovació, a la Creueta, i les diferents parades del campus de Montilivi.

Una visita a l’aparcament més a prop de Ciències –dijous a les 10 del matí– permet comprovar que encara hi ha places lliures per al vehicle privat. Arnau Planagumà, estudiant de tercer del grau de ciències ambientals, explica que habitualment es desplaça en cotxe. Ve d’Anglès. “Vinc cada dia i no he trobat problema per aparcar-hi. En cotxe, trigo 20-25 minuts i en bus trigaria hora i mitja. Ahir vaig aparcar una mica més lluny [assenyalant cap a un pàrquing asfaltat a tocar de l’entrada principal de Montilivi].”

“I la festa de la UdG?”

L’Arnau es pregunta què passarà amb la festa major de la UdG, que se sol fer justament en aquest aparcament. “Aquí hi havia l’escenari, la barra, els lavabos...”, explica. Ara hi ha cotxes, espais buits, el Champions Club i, un pèl més enllà, les taquilles de l’estadi. La festa major tindrà lloc el 25 d’abril del 2025. Potser ja no hi haurà carpa.

Segons la previsió de l’Ajuntament i la UdG, els dies que hi hagi Champions, el Servei d’Esports universitari tancarà a les tres de la tarda. Això afavorirà la mobilitat de les persones les hores prèvies al partit, tenint en compte, entre altres coses, que el personal de la UEFA s’instal·larà a les oficines de Montilivi –sota l’estadi mateix– i hi haurà camions a prop del campus per tots els detalls organitzatius. Ha estat restringit l’accés a la part alta del gol sud des d’un bosc proper a la zona esportiva de la UdG per on entrava gent a veure el partit gratis. Hi havia un talús amb perill de caiguda.

A finals d’agost, una delegació de l’Ajuntament, encapçalada per l’alcalde, Lluc Salellas (Guanyem), i responsables policials, amb l’intendent en cap de la policia municipal, Joan Jou, i la inspectora Ana Belén Martínez, va anar a conèixer de primera mà com s’ho va fer el Vila-real per al debut en la màxima competició europea, l’any 2005. Quan falten dos dies per al debut, els responsables del consistori tenen present que hi ha experiències prèvies que ajuden a preparar la logística, que ara també altera un envelat.

4
partits
de la lliga de campions disputarà, com a mínim, el Girona a Montilivi, amb els següents rivals i dates: Feyenoord (2 d’octubre), Slovan de Bratislava (22 d’octubre), Liverpool (10 de desembre) i Arsenal (29 de gener).
30
metres
de llarg per 15 d’ample fa la carpa de la UEFA.

El pàrquing, dins de la concessió del Girona

L’espai d’aparcament que fan servir estudiants i personal de la UdG al campus de Montilivi és adjacent a l’estadi, inaugurat l’agost del 1970. Fins que no s’ha accedit a la lliga de campions, l’espai era compartit pel club i la universitat amb més o menys normalitat, ja que no hi havia cap estructura permanent. Ara, el Champions Club inhabilita part de l’aparcament (47 places) i la universitat encara se sent més perjudicada, més encapsulada. De tota manera, el pàrquing forma part de l’àmbit de la concessió que el Girona i l’Ajuntament van acordar el 2018 per 50 anys.

El juliol passat, el rector de la UdG, Quim Salvi, afirmava en declaracions a l’agència ACN que la institució que presideix se sentia “encapsulada”, en el sentit que les instal·lacions del Girona li impedeixen créixer, ja que per fer-ho sols disposa d’un espai al costat de l’Escola Politècnica Superior i d’un altre a tocar d’una residència universitària. Salvi deia llavors que una oportunitat “latent” de progressar és la possibilitat de quedar-se el terreny de l’estadi si el club de futbol construeix un camp en un altre lloc.

Ara, a tocar de la Facultat de Ciències i l’Aulari Comú de la UdG, i del gol nord de l’estadi del Girona, hi ha l’envelat de la Champions i l’espai per al personal universitari encara s’ha reduït més. De moment, la carpa hi serà fins a finals de gener, però només s’utilitzarà els dies de partit, començant pel de dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.