Societat

unió europea

Els països de la UE estan obligats a reconèixer el canvi de nom i de gènere fet en un altre estat membre

El TJUE dictamina que qualsevol negativa és contrària als drets dels ciutadans comunitaris

El Tribunal Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que els països de la Unió Europea estan obligats a reconèixer el canvi legal de nom i de gènere que un ciutadà comunitari hagi adquirit en un altre estat membre. En una sentència publicada aquest divendres, l’alt tribunal amb seu a Luxemburg sosté que les persones transsexuals tenen dret a utilitzar el seu nou nom i identitat de gènere a tot l’espai europeu en virtut del dret a la lliure circulació de la UE i residència. Considera que la negativa de qualsevol estat a fer-lo és contrària als drets dels ciutadans comunitaris. És la primera vegada que el TJUE es pronuncia sobre els drets de les persones transsexuals.

El cas examinat pel tribunal amb seu a Luxemburg explica l’ACN, era el d’un ciutadà romanès inscrit amb gènere femení a Romania des del seu naixement. Després de traslladar-se al Regne Unit va adquirir la nacionalitat britànica, però conservant la romanesa. El 2017 va modificar el seu nom i el 2020 va rebre el reconeixement legal de la seva identitat de gènere masculí. Amb aquests documents britànics, el 2021 va sol·licitar a les autoritats romaneses que reconeguessin el canvi de nom i d’identitat de gènere.

Però la petició va ser denegada sota l’argument que havia de sol·licitar el canvi de sexe també a Romania. El ciutadà va portar el cas als tribunals invocant el seu dret a circular i residir lliurement en el territori comunitari.

En dret a la UE no hi ha cap normativa ni jurisprudència que reguli les qüestions relatives a l’actualització en matèria de sexe o d’identitat de gènere en el registre civil dels estats membre. “El Tribunal de Justícia de la Unió Europea no s’ha pronunciat mai sobre casos de reconeixement de decisions de canvi de nom o sexe, però ha reafirmat en nombroses ocasions que el respecte per la vida privada o familiar comporta l’obligació positiva de l’estat de garantir-la”, va apuntar ja l’advocat general del TJUE, Richard de la Tour, en la seva opinió no vinculant prèvia a la sentència d’aquest divendres segons recorda l’ACN.

Seguint el criteri de l’advocat general, el TJUE ha conclòs que el gènere i el nom són un element “fonamental” de la identitat personal i que, per tant, la negativa d’un país a reconèixer-les suposa “greus inconvenients professionals, administratius i privats”. Tampoc veu justificat, segons informa l’ACN, obligar la persona en qüestió a sotmetre’s a un nou procediment administratiu per canviar la identitat de gènere al seu estat d’origen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia