SOCIETAT
Nova col·lecció de joies de la Fundació Noguera, inspirades en el territori
La Fundació Ramon Noguera ha presentat una nova col·lecció de joies que “representen l’arrelament profund de l’entitat amb el territori i subratllen la riquesa dels paisatges més emblemàtics de les comarques gironines”. L’entitat l’ha anomenat, per això, Arrels del Territori, formada per les línies Cims, Corriols, Volcans, Mar i Girona, aquesta última creada per la joiera i gemmòloga Mariona Quera, que un any més ha tornat a col·laborar amb aquesta iniciativa.
Les joies són elaborades artesanalment per persones del Servei de Teràpia Ocupacional de l’entitat, amb el suport d’un equip format per professionals del centre de la Fundació amb una finalitat terapèutica. Estan fetes a partir de materials com la pedra, el suro, la pasta polimèrica i el fil de macramé, i els acabats són tots amb plata de llei i, en alguns casos, amb plata banyada en or. I de l’embalatge també se n’encarreguen usuaris de l’entitat.
Els dissenys estan pensats per subratllar la riquesa i la bellesa dels paratges de la Garrotxa, les Gavarres, la Costa Brava, els Pirineus i la ciutat de Girona, alhora que reflecteixen les arrels emocionals i comunitàries que els usuaris han desenvolupat al llarg del seu recorregut vital a la Fundació Ramon Noguera. Les línies pròpies disposen de 650 unitats entre collarets, braçalets, arracades i turmelleres, a part de les 15 peces de cada collaret de la col·lecció de Quera.
Des de 9,50 euros
Les creacions de la col·lecció d’aquest any es poden comprar des d’avui mateix a la botiga de la Fundació al carrer Indústria número 22 de Girona, al polígon Mas Xirgu; a la botiga virtual, i als centres ocupacionals de Girona (avinguda Montilivi, 123) i Llagostera (carrer Lleó I). Les peces de les col·leccions propi tenen un preu d’entre 9,50 i 18,50 euros. Pel que fa a les joies dissenyades per Mariona Quera, el collaret de plata val 65 euros i la mateixa peça amb motius vermells, 95 euros.
Arrels, un concepte amb múltiples significats
Arrels del territori, el fil conductor de les joies d’aquesta temporada, és un concepte que fa referència a les arrels que connecten les persones a la terra i aquelles que defineixen i enforteixen els éssers humans. D’aquesta manera, la Fundació expressa que durant prop de sis dècades ha estat un pilar arrelat a les comarques gironines, dedicant-se a acompanyar persones amb discapacitat intel·lectual en totes les etapes de la seva vida. En aquest sentit, les arrels d’aquesta col·lecció s’interpreten com a elements físics i també socials perquè vinculen els usuaris de l’entitat amb la comunitat i amb les seves pròpies de superació i creixement. El projecte posa en valor les habilitats i capacitats de les persones del Servei de Teràpia Ocupacional de la Fundació Ramon Noguera.
Ester Triadó, directora de l’àrea d’atenció a les persones adultes de la Fundació Ramon Noguera, ha explicat que “aquesta col·lecció és una expressió del nostre arrelament i del vincle emocional amb Girona durant gairebé 60 anys d’història”. Ha destacat que “cada joia és una invitació a portar una part de Girona, al mateix temps que es col·labora amb el nostre projecte, ja que cadascuna de les peces és una valuosa oportunitat d’inclusió per a les persones que les elaboren”. Ha recordat que, com l’any passat, “hem volgut donar el protagonista a les artistes, convertint-les de nou en models i protagonistes de la col·lecció”, abans d’afegir que s’han reforçat els canals digitals amb l’objectiu d’apropar el projecte a més persones i fomentar així la sensibilització i la inclusió social.
Ester Roura, membre de l’equip creatiu de la Fundació Ramon Noguera, ha subratllat que “el procés de creació d’aquestes joies és molt més que una tasca artística, sinó també una experiència que uneix, motiva i dona valor a cadascuna de les persones que hi participen”. Ha dit també que “aquest projecte ens permet treballar l’autoestima i la confiança de les persones usuàries, a més d’oferir-los l’oportunitat d’aprendre habilitats laborals i creatives que els seran útils en el futur”.
La joiera i gemmòloga Mariona Quera, de Pere Quera Joies, fa més d’una dècada que està implicada en el procés creatiu de joies de la Fundació. Aquest any ha dissenyat una de les cinc línies de la col·lecció, que porta per nom “Girona”. Les peces que la conformen estan inspirades en el Pont de les Peixateries Velles de la capital gironina, obra icònica de l’enginyer francès Gustave Eiffel. Formada per dos tipus de collarets de plata de llei, un d’ells amb motius vermells, captura l’elegància industrial i la complexitat d’una estructura que es va fer per suportar el pas del temps. El pont uneix les dues ribes, representant la unió de l’artesania i l’arquitectura, la tradició i la innovació. Les línies geomètriques que ofereix evoquen els traços ferms de les bigues de ferro, barrejant-se amb la delicadesa del metall polit, que simbolitza la bellesa dins de la fortalesa. “Hem triat el Pont de l’Eiffel perquè es tracta d’un símbol icònic de Girona i volíem que aquestes joies capturessin l’essència d’aquest indret tan especial”, explica Mariona Quera.
Sobre la Fundació Ramon Noguera
La Fundació Ramon Noguera és una entitat d’iniciativa social no lucrativa que dona suport a persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies a Girona i comarca del Gironès. La seva missió està centrada en garantir la qualitat de vida d’aquestes persones i els seus valors estan fonamentats en el compromís amb les persones a través d’una atenció integral i propera al territori. Creada el 1995, està integrada al Grup Fundació Ramon Noguera juntament amb la Fundació Montilivi i la Fundació Mas Xirgu.
El seu principal objectiu és treballar per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies, així com també la dels nenes i nenes que presenten dificultats en el seu desenvolupament, amb la finalitat de crear una societat més inclusiva i solidària.
Cinc paisatges emblemàtics representats
La nova col·lecció de joies de la Fundació Ramon Noguera es divideix en cinc línies, cadascuna d’elles inspirades en una de les zones més emblemàtiques de les comarques gironines. “Cims” parla dels Pirineus, destacant la força i resiliència de les arrels que creixen en les seves muntanyes. Cada braçalet, collaret i arracades que en formen part són una metàfora de la solidesa de les persones que han participat en el seu procés creatiu i simbolitza la capacitat per adaptar-se i arrelar-se en qualsevol circumstància. “Corriols” s’inspira en les Gavarres i és una línia que representa el poder de les connexions humanes i la importància de sentir-se arrelat en una comunitat. Les peces tenen formes que recorden la natura i simbolitzen com les relacions sostenen l’ésser humà i el fan més fort.
La línia “Volcans” escenifica la capacitat de regeneració i la resiliència dels usuaris que l’han creat i que han pogut trobar en l’art una forma de superar les barreres i connectar-se amb una nova realitat. S’inspira en la zona volcànica de la comarca de la Garrotxa. “Mar” evoca la Costa Brava, amb peces que expressen l’harmonia entre l’estabilitat i la fluïdesa. Igual que les arrels que s’agafen amb força a la sorra malgrat les onades, les persones de la Fundació han trobat l’equilibri entre la seguretat i el canvi, adaptant-se a un entorn en constant moviment.