Medi ambient

Final del temporal amb risc d'inundació al Baix Empordà

La llevantada es va acabar ahir al matí després d'una última nit de pluges i es va haver d'activar el pla Inuncat pel risc de desbordament del Daró

Boadella ja arriba al 46% de capacitat i Sau i Susqueda estan gairebé plens

Ara sí, ja s'ha aca­bat. El tem­po­ral es va allar­gar un dia més del que es pre­veia a les comar­ques giro­ni­nes. La nit de dimarts a dime­cres no va parar de ploure a bona part de la demar­cació i la mala mar ahir encara durava a la Costa Brava.

Les plu­ges que han ser­vit per aco­mi­a­dar la lle­van­tada es van cen­trar ahir en el Gironès i el Baix Empordà i, com havia pas­sat abans amb el Fluvià, la Muga o el Llo­bre­gat d'Empordà, les con­ques van pujar espec­ta­cu­lar­ment. El cas més extrem va ser el Daró i Pro­tecció Civil va haver d'acti­var el pla Inun­cat pel risc de des­bor­da­ment a la Bis­bal, Fono­lle­res, Serra de Daró, Mata­ju­daica i Gualta. A la Bis­bal, el riu va arri­bar als 200 m³/s a pri­mera hora del matí i a la tarda va anar bai­xant fins als 30 m³/s. Això també va fer incre­men­tar molt el cabal del Ter en el seu tram final, fins a situar-se al vol­tant dels 130 m³/s bona part del dia. L'Onyar també va créixer fins a arri­bar als 50 m³/s al mig­dia. En canvi, la Muga i el Fluvià ja s'havien esta­bi­lit­zat en cabals que, tot i ser molt més alts que els habi­tu­als, ja no tenien res a veure amb els de dilluns i dimarts. Tot i això, ahir es man­te­nia tan­cada la car­re­tera entre Arenys d'Empordà a Gar­rigàs i Vilaür.

Altres dels efec­tes de les plu­ges va ser el des­bor­da­ment d'algu­nes rie­res, com la del Port de la Selva, i també la de la vall de Burg de Bla­nes, que va inun­dar camps de con­reu. Pel que fa a l'estat dels embas­sa­ments, la lle­van­tada ha permès gai­rebé doblar les reser­ves de Boa­de­lla, que ahir ja esta­ven al 46%. Sau i Sus­queda també esta­ven gai­rebé plens, al 90% i 94% res­pec­ti­va­ment. La pre­visió és que aquests dies encara hi vagi arri­bant més aigua.

Res­pecte a l'estat de la mar, les ona­des ahir ja van fer un màxim de 2,3 metres a Roses, i ara els ajun­ta­ments apro­fi­ta­ran que el tem­po­ral remet per fer valo­ració dels danys que s'han oca­si­o­nat. Les pre­vi­si­ons per als pròxims dies des­car­ten plu­ges i pro­nos­ti­quen que bai­xa­ran lleu­ge­ra­ment les tem­pe­ra­tu­res.

Catorze de quinze

Les comarques gironines ocupen les primeres posicions en el llistat dels municipis que han acumulat més aigua en aquest episodi de pluges. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, catorze de les quinze estacions amb més precipitacions són de la demarcació, sobretot de la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà, que han rebut més de 160 litres per metre quadrat. Segons el mapa de precipitacions, la part nord-est del Ripollès, la meitat oest de la Garrotxa i el cap de Creus han sigut les zones de Catalunya amb més precipitacions, per sobre dels 200 l/m², que es van concentrar bàsicament entre diumenge i dilluns. Pel que fa a la resta de les comarques gironines, les precipitacions es van situar majoritàriament entre els 100 i els 140 l/m². Diumenge i dilluns van ser els dies més forts, mentre que dissabte i dimarts les quantitats van ser molt inferiors. Ahir les pluges més importants es van concentrar al Baix Empordà, la Selva i el Gironès. De tot l'episodi, Batet de la Serra, a Olot, és on més pluja es van acumular, amb 279,8 l/m².



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.