El govern ultima el pla de reintroducció de l'ós, amb compensacions al Pirineu

L'óssa Hvala, que va fer posar sobre la taula la falta de mitjans, hiverna entre el Baish Aran i l'Alta Garona

Dijous vinent farà tres mesos exactes que l'óssa Hvala va ferir lleument un caçador de Lés (Val d'Aran), que se la va trobar per casualitat durant una partida de cacera del porc senglar. Aquell incident va posar la Val d'Aran en peu de guerra contra la reintroducció de l'ós bru al Pirineu, i va provocar un estira-i-arronsa molt tens entre les autoritats araneses, molt pressionades, d'una banda, pels caçadors, ramaders i hostalers de la vall contraris a la presència dels óssos, i, de l'altra, pels ecologistes, ferms defensors de la reintroducció d'aquests animals, desapareguts del Pirineu durant el segle XX, i, al mig, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat.

Aquell episodi, que va incloure una insòlita persecució durant setmanes de l'óssa per les muntanyes per part d'agents forestals aranesos ajudats per un helicòpter de la Generalitat, amb una gàbia per capturar l'óssa que no es va arribar a utilitzar a causa de les nevades del novembre, va acabar finalment amb un acord no escrit entre les parts: es deixarà tranquil·la l'óssa Hvala, que durant el seguiment de què fou objecte no va demostrar cap altre comportament agressiu, i a canvi la Generalitat redactarà un pla per a la reintroducció dels óssos que permeti un seguiment acurat d'aquests animals en el seu periple pels boscos pirinencs i eviti riscos als caçadors, ramaders, excursionistes i altres usuaris de la muntanya.

El govern està ultimant ara aquest pla. Encara no està enllestit i des del Departament de Medi Ambient encara no es dóna cap novetat sobre el cas. Tot i això, ja s'ha redactat un primer esborrany que preveu, entre altres mesures, la creació de les patrulles ós, que es dedicarien en exclusiva a seguir l'evolució de la vintena d'exemplars d'ós bru censat al Pirineu que pugui passar pel territori administrat per la Generalitat, en col·laboració amb els agents de l'Estat francès que vigilen l'ós bru a l'altre costat de la frontera. Es crearien un mínim de dues patrulles, ajudades cadascuna per un tècnic veterinari.

El pla de reintroducció de l'ós, en preparació, també inclouria les compensacions a ramaders afectats pels possibles atacs d'óssos al bestiar, que ja existeixen, i per altres danys que hipotèticament podrien produir aquests animals en finques agrícoles i altres explotacions. El pla dedicarà també una atenció especial a la informació al públic general i la formació específica per a col·lectius concrets, com ara ramaders, caçadors i empresaris del sector turístic, per tal que sàpiguen quin és exactament el comportament dels óssos en llibertat i quina ha de ser la reacció de les persones en cas de trobar-se'n. Els óssos solen evitar sempre el contacte amb els humans i, en cas d'una trobada, el comportament habitual és fugir i no ataquen si no es troben encerclats.

A més d'aquesta inversió en personal i formació, es preveuen unes quantes compensacions generals al territori. S'està estudiant, entre d'altres, la creació d'un museu sobre l'ós bru, que també seria la seu de xerrades pedagògiques i centre de recursos, que han proposat els ecologistes i que podria situar-se a la Val d'Aran o al Pallars Sobirà.

Hivernar amb cries

Si el pla s'enllesteix a temps, quan acabi el període d'hibernació, cap a l'abril, l'óssa Hvala i la resta d'exemplars tindran el seguiment de les patrulles. Segons els tècnics, l'óssa Hvala potser estava embarassada en el moment de refugiar-se per hivernar, ja que havia coincidit amb un exemplar mascle durant l'època de zel, i s'espera que a l'abril aparegui amb les seves cries. No són les primeres que ha tingut des que va ser trasllada d'Eslovènia al Pirineu, i ja són uns quants els exemplars d'altres femelles nascuts en llibertat al Pirineu des que l'any 1996 l'Estat francès va iniciar la reintroducció de l'ós emparat per un programa de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.