la vida social
Els pessebres cobren vida a les comarques gironines
Catorze municipis fan a l'entorn de Nadal i Sant Esteve escenificacions bíbliques i populars dels missatges nadalencs
Aniversari de les representacions de Brunyola, Peralada i Pals, i també de l'escola Bruguera
Els santjoseps, les marededéus, els jesusets, els pastorets, els àngels i els dimonis gironins estan a punt per a les funcions dels pessebres vivents, que, a partir de demà, per Nadal i Sant Esteve, es podran veure en diversos municipis. N'hi ha tres que celebren aniversari. Els pessebres vivents de Brunyola i Peralada compleixen la seva trentena edició. El de Brunyola amb una projecció d'un audiovisual i amb la presentació d'un llibre commemoratiu amb fotos de Pere Torra. Hi ha representacions els dies de Nadal i de Sant Esteve i l'1 de gener, a les set de la tarda. L'audiovisual es passa a les sis i a dos quarts de set. El pessebre es munta al voltant del castell de la vila i el representen figurants en moviment. El de Peralada se celebra amb novetats a la part introductòria i en dos dels quadres escènics. Es fa els mateixos dies i a la mateixa hora que l'anterior als jardins del castell i l'accés és per Can Pinyoli. Per la seva part, el de Pals celebra el 25è aniversari. Els figurants, d'època i tradicionals, actuen en diversos racons del recinte gòtic. Un dels quadres més rellevants és el dels pastors al Pedró. Es fa el 25, el 26 i l'1 a les sis.
El més antic de Catalunya és el de Castell d'Aro, que es fa el 25 i el 26 i els dies 1, 6 i 8 a les set de la tarda al nucli antic, amb el castell de Benedormiens com a refent, i al barri de la Coma. El de Bàscara celebra la trenta-novena edició (25 i 26 de desembre i 1, 6 i 7 de gener a les set de la tarda). Es fa pels carrers del centre de la vila i la rodalia, sobretot a la font del Castell i a l'Horta d'en Micaló. Té més de 300 figurants i consta d'una introducció a la plaça de l'Església i de les escenes amb figurants estàtics i d'estètica hebrea.
A la Garrotxa, el pessebre de Santa Pau es torna a representar per segon any després d'un curt període sense fer-se. Aquest pessebre, iniciat el 1984 per l'escola local i traslladat a tot el poble un any després, és especialment remarcable tant per la bellesa plàstica dels quadres com pel magnífic entorn: el castell i la plaça porxada medievals i la rodalia de la vila vella. Es fa per Nadal i Sant Esteve a dos quarts de set i s'hi rifen entrades per al Camp Nou. A Montagut i Oix, es fa els mateixos dies a la mateixa hora i també la nit de Nadal. Se n'encarrega l'associació Terra Aspra i el Grup de Joves. Més de 200 figurants ofereixen trenta escenes a la plaça de l'Església i a l'entorn. Al de Joanetes, la majoria d'escenes són d'oficis tradicionals. Es representa per Nadal, per Sant Esteve i l'1 de gener a les sis.
LA XIFRA
LA DATA
Escenificació pel centenari de l'escola Bruguera
A l'escola Bruguera de Girona, s'ha dut a terme un pessebre vivent en el marc de la commemoració del centenari de l'escola. A Fontcoberta, hi ha pessebre el 25 i el 26, i a Vilavenut, el 24 i el 26, a les set.
Els armats guien els visitants a Llers
A Llers, els armats romans guien els visitants fins a les primeres escenes. Es fa a Can Casagran els dies 25, 26 i 1 a les sis. A les Preses, munten escenes a fora de l'església abans de la missa del gall.
El pessebre de Campdevànol, a l'hort del rector
A Campdevànol, el grup de la catequesi presenta deu quadres a l'hort de la rectoria. Es fa després de la missa del gall i per Nadal, a dos quarts de set. També hi ha pessebre a Sant Iscle d'Empordà.
Més de vint anys de pessebre vivent, a Navata
A Navata, les representacions són el dia de Nadal i Sant Esteve a dos quarts de sis i a dos quarts de set, respectivament. Es fa des del 1987, i els figurants romanen estàtics.
Recintes emmurallats i paratges
A Amer, el pessebre es fa als Camps de la Boada, amb novetats, per Nadal i Sant Esteve a dos quarts de set. A Bescanó, el 26 a les set al barri vell i a Tossa (26, sis i vuit de la tarda) al recinte emmurallat.