Societat

Solidaritat

Un mosso a Gaza

Un agent de Sant Celoni recorrerà els 51 quilòmetres de la Franja en el marc d'un projecte propi per posar fi al conflicte de Palestina i Israel

XavierManso és simpatitzant de l'esquerra independentista i ha col·laborat amb la CUP

Xavier Manso és agent dels Mossos d'Esquadra des de fa més de vint anys (1995). És policia, com tants i tants ciutadans d'aquest país. Però Manso no és, ni de bon tros, només un simple 'poli'. Primer perquè parla obertament de la seva ideologia, un fet molt cop habitual en els cossos de seguretat. En segon terme -encara més estrany- perquè es manifesta simpatitzant “de l'esquerra independentista” fins el punt d'haver assessorat la CUP de Sant Celoni sobre models de seguretat ciutadana. I en tercer lloc perquè aquest divendres 17 de març deixarà de banda pistola i manilles per recórrer la Franja de Gaza en el marc d'un projecte solidari (Superant Foscors) creat per ell mateix el 2016.

“Hem de trencar els prejudicis. Es pot ser pacifista, activista social i policia”, reclama Manso, que explica com va decidir crear la seva iniciativa. “La idea va sorgir l'any passat. Coincidint amb el vintè aniversari de la guerra de Bòsnia, jo i un ex bomber i cec funcional, Joan Artero, -tots dos ex tècnics i guies d'atletes en Jocs Paralímpics- vam decidir recórrer en bicicleta tàndem el país amb l'objectiu de fer aflorar els efectes encara visibles del conflicte bèl·lic”. A més, també es volia demostrar que amb ajuda i la persona idònia al costat es pot superar “la foscor i les dificultats que presenta una discapacitat”.

L'èxit d'aquesta primera aventura solidària, que va rebre el suport d'un grapat d'institucions, entre elles l'Ajuntament de Barcelona i l'ONCE, ha fet que el projecte es torni a fer aquest any, tot i que amb unes característiques totalment diferents. Enguany, la parella de Manso serà Louis Emma Brown, una atleta britànica, veïna de Sant Celoni, que professionalment treballa com a professora d'anglès. A més, a diferència del 2016, en el que es van recórrer 2.500 quilòmetres, el recorregut és molt més curt: uns 60 quilòmetres, els 51 de la Franja de Gaza més 10 extres que han d'afegir per garantir “el perímetre de seguretat” que imposa l'exèrcit israelià.

En aquesta ocasió es vol homenatjar la Marxa de l'Esperança que el mes d'octubre passat va fer el moviment Women Wage Peace (WWP) a Israel i Palestina. Es tracta d'un col·lectiu de dones jueves, musulmanes i cristianes que van caminar juntes per pressionar els seus governs a signar un acord de pau. “L'objectiu que ens marquem enguany és visualitzar aquest moviment al nostre país i destacar el paper de la dona a tot procés de pau”, assegura Manso, que aquest dilluns ja vola com al Próxim Orient.

Trobades i reportatge complet

A banda d'acabar de preparar el recorregut, durant tota la setmana Xavier Manso i Louis Emma Brown es reuniran amb la WWP, periodistes i entitats israelianes i palestines per abordar la situació actual a la zona. Alguns d'aquests activistes també s'uniran divendres al recorregut simbòlic per la tanca. Tota plegat serà enregistrat pel realitzador audiovisual Dando Valle, que editarà un reportatge de l'experiència amb entrevistes a testimonis directes del conflicte. “M'agrada molt l'esport i crec sincerament que aquesta és la millor manera com jo puc ajudar a fer visualitzar els problemes que hi ha al món”. Xavier Manso, un activista social a la comissaria de Sant Celoni.

51
quilòmetres
fa la Franja de Gaza


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia