Societat

Enologia

Un celler subaquàtic

Finalitza, després de 29 mesos, la prova pilot que ha consistit a envellir vi pallarès sota les aigües del pantà de Sant Antoni

L'envelliment subaquàtic ajuda a preservar el producte i a alentir-ne l'evolució

D'acord amb els set cellers participants i transcorreguts 29 mesos d'envelliment, el passat divendres es va extreure el segon conjunt d'ampolles del fons de l'embassament de Sant Antoni, al Pallars Jussà. Es tracta d'una prova experimental, liderada pel projecte Al teu gust de l'Ajuntament de Tremp, que pretén comparar l'envelliment del vi sota l'aigua amb el que el mateix producte té al celler. Una experiència que, segons la tècnica del programa Al teu gust, Dolors Etxalar, ha estat la prova d'envelliment de vi subaquàtic que ha tingut més durada en tot l'Estat espanyol. L'extracció de les 86 ampolles va ser a càrrec dels bussejadors Pep Fillat, Ferran Roure i Marc Pedrals, membres del Club Busseing Pallars i de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques.

Els vinaters presents en la convocatòria i el sommelier Jordi Martínez, de Selecte Wine Store, van tastar in situ algunes de les ampolles submergides per fer-ne una primera valoració. Martínez va confirmar que realment hi ha diferències entre els vins envellits al llac i els madurats al celler. Segons va assegurar, l'envelliment sota l'aigua ajuda a preservar el producte i a alentir-ne l'evolució, un fet que troba “molt encertat” especialment en els vins blancs i que permet donar “més vida” als vins negres. Les ampolles que no es van obrir es conservaran per fer-ne una valoració més acurada i amb els mitjans necessaris durant la Fira de Primavera de Tremp, que tindrà lloc el primer cap de setmana de maig.

Aquesta prova experimental té una clara vessant divulgativa. D'una banda, es pretén posar de manifest l'excel·lent qualitat dels vins d'alçada de la subzona Pallars i les inquietuds dels productors que hi treballen. D'una altra, s'utilitza un recurs propi de la comarca com és l'embassament de Sant Antoni, un espai emblemàtic del Pallars Jussà a l'abast dels elaboradors. Els cellers participants en aquest experiment han estat Vila Corona, Castell d'Encús, Sauvella, Mas Garcia Muret, Xic's de Cal Borrech, Terrer de Pallars i Batlliu de Sort.

El projecte

El mes d'octubre del 2014, a través del projecte Al teu gust i conjuntament amb set cellers del Pallars, es va iniciar una prova experimental amb l'objectiu d'avaluar l'evolució del vi madurat durant un temps determinat al fons del pantà de Sant Antoni, on quedava garantida l'absència de llum i una temperatura constant de 12ºC durant tot l'any.

D'acord amb el sector vitivinícola i amb el suport del Club Submarinista de Tremp i de l'empresa The Busseing Pallars, l'experiment consistia a submergir 2 gàbies amb 12 ampolles de cada celler –entre 1 i 4 referències per marca– a uns 38 metres de profunditat. En total, 172 ampolles. Transcorreguts set mesos i en el marc de la Fira de Primavera de Tremp de l'any 2015, es va extreure el primer joc de 86 ampolles per fer-ne la primera valoració. Per a l'ocasió, es van convocar diversos sommeliers i enòlegs, que van fer un primer tast a cegues del vi submergit a les aigües de l'embassament enfront del mateix vi envellit al celler. En aquesta primera experiència, ja s'hi van apreciar diferències notables, especialment en els vins negres, a què es va donar un punt d'arrodoniment i d'afruitat, alhora que més estabilitat.

Diferències subtils
En el primer tast del vi subaquàtic, fet in situ pel sommelier Jordi Martínez, es van apreciar diferències en el color, que s'ha mantingut més viu; en l'aroma, que s'ha conservat més fresc, i en el gust, que ha mantingut la frescor. Aquestes característiques, segons Martínez, afavoreixen els vins blancs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.