Societat

festes i tradicions

Calella saluda la tardor amb la festa major de la Minerva i la fira

La vila encetarà les festes amb un record pels Jocs Olímpics de Barcelona 92 a través dels portadors de la torxa Tomàs Claramunt i Joan Forest

Animal, Los Manolos i Roba Estesa, a la primera nit de barraques

Els primers a posar un peu a la festa major seran la mainada, que aquesta tarda viuran el pregó infantil. L’acte anirà a càrrec dels alumnes de l’escola Minerva i tindrà el ball dels gegantonets i del gegantó de la Colla de Geganters i Grallers de Calella, una xocolatada i un posterior karaoke per celebrar-ho. No gaire més tard, la resta de calellencs i calellenques faran l’entrada oficial a les festes amb el pregó que pronunciaran Tomàs Claramunt i Joan Forest, portadors del foc olímpic a Calella. Les seves paraules s’arrodoniran amb Los Manolos, lligats per sempre als Jocs Olímpics de Barcelona 92, i els tradicionals Ball de la Llopa i ballet dels gegants de la ciutat.

Precisament Los Manolos, junt amb Animal, Roba Estesa i Black & White Brothers, protagonitzaran la primera nit de barraques avui a l’envelat. Dissabte el mateix escenari estarà ocupat pels grups Diversiones i el Club de las Muñecas, que hi pujaran després de la festa del fluorescent de GiraEvents. Més enllà de Barraques, el cartell musical també inclou el concert de Mathilde Toussaint Quartet i A Contra Blues d’avui a la nit dins el 26è Festival de Jazz i Blues, l’espectacle Una tarda a Hollywood del Cor i l’Orquestra Simfònica Harmonia de demà a la tarda i el ball de festa major amb l’orquestra Costa Brava de diumenge al vespre. L’altre plat fort del programa té com a ingredients la cultura popular que vesteix els actes més tradicionals. Així, demà al matí hi haurà la cercavila dels Trabucaires del Renaixement i les salves d’honor i custòdia de les autoritats que presidiran la missa solemne de festa major, on arribaran acompanyats pels gegants de la ciutat. Totes dues colles oferiran cercaviles. Ja a la tarda es farà la diada castellera amb els Maduixots, els Xics de Granollers i els Marrecs de Salt. A la nit, els Udols de Foc i les seves colles convidades protagonitzaran un gran correfoc i l’endemà, la trobada de gegants arribarà a la 35a edició amb plantada de figures, esmorzar popular, cercavila i ball final a la plaça de l’Ajuntament.

Tanmateix no es poden oblidar els convits gastronòmics amb el 43è Concurs d’Arròs a la Cassola o la 36a Mostra de Plats Casolans, els espectacles per a la mainada i la festa Holy o la sempre espectacular volada d’estels, que diumenge a la tarda celebrarà la 41a edició. La festa major es clourà amb un castell de focs artificials.

Festa major i fira

Dies 22-24 setembre

www.firadecalella.cat

www.calella.cat

‘Illes Balears, essència mediterrània’ és l’eix de la 37a edició de la fira

Llana de Mallorca, avarques i gin de Menorca, mel d’Eivissa, ceràmica de Formentera... Són alguns dels productes que es podran conèixer i comprar a la 37a Fira de Calella i l’Alt Maresme que s’inaugura avui a mig matí. I és que enguany el monogràfic El nostre món és el món està dedicat a les Illes Balears i dona valor a l’agermanament amb les IIles, amb les quals es comparteix cultura, llengua i història. Seran una vintena d’expositors que desembarcaran a la nostra riba del Mediterrani acompanyats de restauradores mallorquines establertes a Barcelona que oferiran degustacions gastronòmiques de plats tradicionals de les Illes a les carpes centrals, d’autors que parlaran sobre les lletres illenques, de cultura popular amb els Diables de Sant Joan (Mallorca) i de bona música. Així, pel que fa a la literatura, ahir Sebastià Alzamora va dissertar sobre la figura i l’obra de Ramon Llull i demà Sebastià Portell oferirà una conferència recital sobre les lletres produïdes a les Illes. Quant a la música, aquesta nit serà el concert d’un dels caps de cartell, Joan Miquel Oliver, que porta fins a Calella els temes del seu nou àlbum Atlantis. Dissabte, al mateix escenari central de la fira actuarà Cris Juanico i les seves Tretze cançons desordenades + Tretze peces retrobades del seu primer recopilatori. Altres cites musicals seran amb els eivissencs UC, l’espectacle Nits de Formentera, el taller de cançó mallorquina de Joana Gomila, les improvisacions al piano del menorquí Marco Mezquida i Carles Marigó o el concert de la Big Band Rufaca Folk Jazz Orchestra. D’altra banda a la fira no hi faltaran els tallers, els jocs tradicionals, les exposicions o les activitats adreçades a la mainada. Tot plegat per complementar una oferta comercial de 130 expositors, entre els quals 30 són artesans, 14 d’oficis i 24 d’entitats. La fira obre al passeig de Manuel Puigvert avui i demà d’11 a 14.30 h i de 17 a 23.30 h i diumenge fins a les 21 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia