Societat

Municipal

Vilassar de Dalt aposta per impulsar la masoveria urbana

Vol crear un parc d’habitatges buits i aconseguir un acord amb la propietat perquè el llogater el rehabiliti i es descompti el cost de les obres de l’import del lloguer

El projecte començarà l’any que ve en forma de prova pilot

Vilassar de Dalt aposta per impulsar la masoveria urbana al municipi. L’objectiu no és altre que la creació d’un parc d’habitatges buits al municipi i afavorir l’acord entre la propietat i el llogater perquè aquest el rehabiliti i es descompti l’import de les obres del preu del lloguer de l’immoble. La voluntat de l’Ajuntament es poder començar aquesta iniciativa l’any que ve en forma de prova pilot.

Ara, l’Ajuntament ja s’ha posat mans a la feina per constituir un cens dels habitatges buits que hi ha al municipi, alhora que fa una crida als propietaris que vulguin participar en aquest projecte. A l’altra banda, i segons el consistori, a Vilassar de Dalt ja hi ha un grup format per una vintena de persones interessades a explorar aquesta fórmula i a fer de masovers, i per això ja han creat un grup de treball. En aquest sentit, fa pocs dies tècnics de la Diputació es van desplaçar fins al municipi per fer una xerrada sobre aquest tema. En aquesta sessió es van posar sobre la taula d’altres experiències semblants dutes a terme a diversos municipis, com Sant Adrià de Besòs, Terrassa i Castellbisbal, entre d’altres.

Tal com va explicar el regidor de Territori, Benet Oliva (ARA), la intenció del govern és posar al mercat “el major nombre d’habitatges buits, i una de les maneres per aconseguir-ho és la masoveria urbana”. “Hem de demostrar que aquesta és una experiència vàlida, que pot funcionar i tenir èxit”, va manifestar Oliva, que va recordar que al municipi “hi ha molta demanda d’habitatge, sobretot pel que fa a la gent jove”.

El regidor va puntualitzar que la iniciativa està adreçada als empadronats a Vilassar de Dalt, i va assenyalar que la duració del contracte entre propietat i masover “s’hauria de fer en funció del temps que es necessiti per amortitzar la inversió feta”. En aquest sentit, Oliva va remarcar que no només es podran deduir del preu de lloguer les obres fetes a l’immoble, “sinó també les hores que s’hi han destinat per rehabilitar-lo”.

Segons l’edil, aquesta taxació, tant de les obres fetes com de les hores emprades, estaria sota la supervisió dels tècnics municipals. Amb vista a a la prova pilot que es vol engegar l’any que ve, el responsable de Territori no va descartar que “s’hagi de començar amb algun edifici de propietat municipal i veure com funciona”.

Frenar l’ocupació

Aquesta iniciativa, a més, també cerca de donar resposta i de frenar l’ocupació d’immobles a Vilassar de Dalt. “Si no podem donar sortida a aquestes peticions d’habitatge al municipi en alguns casos comporta la posterior ocupació de pisos”, va manifestar Oliva. “Confiem que la masoveria urbana tingui recorregut”, va afegir-hi el regidor.

LA XIFRA

2018
Preveuen
engegar la prova pilot per desenvolupar la iniciativa de masoveria urbana a Vilassar de Dalt.

LA FRASE

Hem de demostrar que aquesta és una experiència vàlida, que pot funcionar i tenir èxit
Benet Oliva
Regidor de Territori de Vilassar de Dalt

Bonificacions per als propietaris

L’Ajuntament es molt conscient que, perquè aquesta aposta tingui èxit, hi ha d’implicar i engrescar els propietaris d’immobles buits del municipi, i per això fa una crida perquè s’hi adhereixin. “La propietat ha de tenir en compte que és una oportunitat perquè li rehabilitin l’immoble”, va considerar Oliva. A més, l’Ajuntament estudia la possibilitat d’oferir bonificacions fiscals als propietaris que s’adhereixin a la iniciativa o posin els seus habitatges buits al mercat. “En aquest moment és molt complicat trobar habitatges de lloguer a Vilassar de Dalt, i això fa que els preus s’encareixin”, va reflexionar el regidor de Territori, que va insistir en la tasca explicativa que ara s’ha de dur a terme. En aquest sentit, Oliva es va referir a la prova pilot del projecte que es durà a terme l’any que ve “com a una oportunitat” perquè els propietaris palpin de primera mà el projecte. Pel que fa als interessats a fer de masovers, l’Ajuntament els insta que es constitueixin com una cooperativa. El regidor va opinar que, amb aquesta fórmula, “s’hi podrien integrar diferents tipus de professionals, com fusters i lampistes, que podrien fer les feines de rehabilitació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.