La Guàrdia Civil es vol quedar a Tossa
L’advocacia de l’Estat impugna l’acord de ple que donava per resolta la cessió de la finca de l’antiga caserna
L’Ajuntament sosté que l’immoble a prop de la platja és una residència de descans i “ha de tornar al poble”
Caserna del 1975 al 1997, l’Estat diu que la finca s’usa segons la donació
L’advocacia de l’Estat ha impugnat en el jutjat l’acord de ple de l’Ajuntament de Tossa del 12 de juliol del 2018, que va considerar resolta la cessió de la finca que va fer les funcions de caserna de la Guàrdia Civil durant tres dècades. El contenciós administratiu exposa que l’Ajuntament no pot revertir un bé que és considerat “de domini públic estatal” i que l’Estat encara l’utilitza “d’acord” amb la donació del 1968.
El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona haurà de decidir si la reversió és automàtica, ja que la finca no s’usaria per a l’objectiu inicial, o bé el consistori ha comès alguna infracció. D’acord amb l’article 50 del reglament de patrimoni dels ens locals, “si els béns cedits no es destinen a l’ús previst en el termini fixat o deixen de ser-hi destinats, reverteixen automàticament de ple dret al patrimoni de l’ens local cedent”. La finca, a deu minuts de la platja, va fer de caserna del 1975 al 1997.
L’Ajuntament de Tossa considera que la reversió ja és automàtica perquè, des del 1997, la finca ja no fa funcions de caserna, que és el que en va motivar la cessió. “No ho fan servir per a l’ús demanat”, afirma la batllessa, Gisela Saladich, que recorda que, a més, agents de la Guàrdia Civil van colpejar centenars de votants en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.
En canvi, la direcció general de la Guàrdia Civil, a través del contenciós presentat el 2 de gener, afirma que la finca és “inalienable, imprescriptible i inembargable”. Hi afegeixen que l’únic ens que tindria la possibilitat de desafectar el bé –inicialment cedit– és el Ministeri d’Hisenda a través de la direcció general de Patrimoni de l’Estat.
El text recorda que el desplegament de Mossos el 1997 és una “mera circumstància”, ja que la reorganització de la comandància de la Guàrdia Civil va fer que l’immoble passés a funcionar de punt fiscal i d’“habitatges per a efectius provincials”.
Ganes d’“adormir-ho”
L’Ajuntament assenyala que l’Estat no ha fet cap acte de desafectació. En un informe, sosté que “ha destinat la finca a allotjament de descans i l’ha deixat en situació d’abandonament”. Els tràmits per recuperar la finca van començar el 2008. Saladich diu que l’Estat ha volgut “adormir” la qüestió. “Ha de tornar al poble. No tindria l’ús actual.”
Intents fallits perquè la finca fos d’ús comunitari
Abans del conflicte actual, l’Ajuntament i l’Estat van signar un conveni perquè part de l’espai de l’antiga caserna tingués ús municipal. Va ser un intent fallit; dos, per ser exactes.
Al principi, la Guàrdia Civil va cedir els pavellons 11 i 21 de la finca i el consistori va prendre possessió formal de les instal·lacions el setembre del 2013. “Hi havia una entrada molt complicada. No ens deixaven entrar per l’escala. Havíem de fer un accés per fora i ens menjàvem un jardí”, recorda l’alcaldessa, Gisela Saladich.
La cessió era per quatre anys. Però atesa la situació econòmica de l’Ajuntament i el mal estat de l’immoble, el consistori va desistir de fer-hi obres. Posteriorment, admet l’alcaldessa, l’equip de govern va pensar que part de la finca fos destinada a sales de reunions, despatxos per a entitats –que, en el futur, es faran a l’edifici de l’antic ajuntament, segons consulta ciutadana– i a benestar social.
A la dreta
La segona proposta va ser utilitzar un espai “a la dreta”: el pavelló número 4 de la residència oficial, de 170 m², “sense interferir en l’accés principal” de l’edifici, segons documentació municipal. La petició es va fer el 15 de febrer del 2017, però la comandància de la Guàrdia Civil s’hi va oposar al cap de quatre mesos.
De l’octubre al maig, catorze euros diaris
L’antiga caserna de Tossa forma part de la llista de residències de descans que tenien els agents del cos en la temporada no estiuenca 2017/2018 (de l’1 d’octubre del 2017 al 31 de maig de 2018). Segons el butlletí de la Guàrdia Civil del 8 d’agost de 2017, la finca de Tossa, que és a deu minuts de la platja Gran, oferia nou apartaments i tenia la categoria A, és a dir, valia catorze euros diaris d’estada.
Després del 1997, la finca ha estat un punt fiscal i ha permès l’allotjament d’agents que treballaven a la demarcació en àrees com ara la defensa i la seguretat ciutadana, explica l’advocada de l’Estat en el contenciós. El març del 2009, el Ministeri de l’Interior detallava que “la finca, de 2.688 m² i quatre plantes”, era “un suport logístic, tenia 72 m² per a oficines i 2.616 m² per a habitatges”: “Hi ha 21 pavellons, 13 per a residència de descans per a tot el personal del cos, 3 ocupats per personal del cos, 4 estan buits i 1 està destinat a personal solter.”