Badalona impulsa la creació d'una xarxa de municipis medievals catalans

L'acompanyen entitats d'altres ciutats històriques, com ara Montblanc, i la Generalitat hi dóna suport

Intercanviar coneixements culturals del món medieval, contrastar models de festa i reflexionar sobre els seus motius, promocionar conjuntament el propi patrimoni i recuperar una altra part de la memòria històrica. Tot plegat, fomentant la participació ciutadana i tractant, de passada i tant com sigui possible, de dinamitzar l'economia local, castigada pels actuals temps de crisi. Aquests serien els objectius de la xarxa de localitats medievals de Catalunya, una iniciativa sorgida fa unes setmanes de l'associació badalonina Festa Medieval Sant Jordi, que vol implicar altres indrets de Catalunya on l'empremta medieval és prou visible. Així, representants de les festes medievals de Bagà, Sant Pere de Vilamajor, Móra la Nova i, sobretot, Montblanc estan disposats a tirar endavant la creació d'aquest circuit històric i turístic.

Aprofitant que Badalona és enguany capital de la cultura catalana, però fora de l'organització d'aquesta efemèride, la presidenta de l'entitat badalonina, Núria Fernández, explicava fa uns dies: «Volem crear un nou motiu per difondre part de la història de Badalona.» I afegeix que per ara «no hi ha a Catalunya ni a la resta de l'Estat cap xarxa d'aquestes característiques». Una iniciativa que, a l'espera de rebre l'assessorament d'alguns experts acadèmics, podria generar la celebració d'altres actes conjunts més enllà de les festes medievals d'aquests municipis, com ara la confecció de llibres o d'itineraris turístics. Tot plegat, «sumar esforços i coneixements per revalorar aquest passat, i contribuir a la cohesió social i a l'acollida de nouvinguts d'altres cultures», destaca Pedro Jesús Fernández, president de l'Associació de Veïns de Canyadó.

Resposta «positiva»

Tant la representant de l'entitat medieval com el de l'associació veïnal han indicat que la resposta de les administracions a la idea de crear aquesta xarxa ha estat «positiva». De fet, fa unes setmanes, en una jornada sobre festes medievals celebrada al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on es va començar a gestar aquesta iniciativa, hi va participar el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fondevila. El responsable d'aquest organisme pertanyent a la Generalitat va explicar ahir que la proposta «millorarà l'oferta medieval al país, aportant-hi prestigi i rigor». Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament, Mateu Chalmeta (ERC), va indicar que la proposta «és una bona idea a la qual mirarem com donar suport», tot i matisar que el projecte encara és a les beceroles.

La festa s'estén més enllà de Canyadó

El barri badaloní de Canyadó acull aquest cap de setmana els actes d'una nova edició –i ja en van onze– de la Festa Medieval Sant Jordi. El centre cívic Can Canyadó i el seu voltant seran l'escenari, des d'avui i fins demà, d'un gran nombre d'activitats que inclouen, entre d'altres, un mercat medieval d'artesania, visites guiades a la masia Can Canyadó, tallers infantils, cercaviles, balls de gegants, contacontes, un espectacle pirotècnic, actuacions musicals, animació i danses medievals, espectacle infantil i un final de festa amb una actuació de cavallers. Tot i que la majoria de propostes tindran lloc dins d'aquest barri, altres punts de la ciutat també es contagiaran de l'esperit medieval. Així, diumenge al matí a la plaça de la Constitució del barri de Dalt la Vila s'hi faran danses medievals, mentre que el final de la celebració serà a l'església de Santa Maria, temple on al vespre sonaran cants gregorians a càrrec del cor de cant gregorià de la parròquia. Aquest any, prop d'una cinquantena d'entitats locals participen en aquesta diada, en què també col·labora l'Ajuntament de Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Festa Major 2024 arriba plena de novetats

QUART
societat

Absolen d’un delicte d’odi un home que va amenaçar un altre amb fer-lo heterosexual “a hòsties”

Barcelona
girona

La Plataforma pel Decreixement detecta 78 pisos turístics ‘il·legals’ a Girona

girona
societat

El 48% dels catalans creu que hi ha massa immigrats

barcelona
societat

Endesa vol destinar 115 milions a la xarxa de distribució del territori gironí

girona
Societat

Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona traslladen el conflicte a Europa

Barcelona
medi ambient

Un estudi mostra que les ciutats compactes tenen menys petjada de carboni, però pitjor aire i majors taxes de mortalitat

Barcelona
SALUT

Els equips mòbils de salut mental de l’IAS han atès més de 2.000 persones

girona
medi ambient

Mataró comença a talar 17 palmeres del passeig marítim pel risc de caiguda

Mataró