Admeten una demanda del taxi contra VTC
En la denúncia s’acusa cinc companyies de competència deslleial
Elpidio Silva representa una plataforma de taxistes
Un jutjat de Madrid ha admès a tràmit una demanda col·lectiva interposada per taxistes contra diverses empreses de lloguer de vehicles amb conductor (VTC), entre les quals, Uber i Cabify, per competència deslleial. El jutjat mercantil número 3 tramitarà aquesta denúncia contra cinc companyies: Cabify i Uber, que actuen com a plataformes d’intermediació, i Ares Capital, Cibeles Comfort Car i Gesstaxi Gestión, que són tenidores de llicències.
Els demandants, taxistes professionals agrupats a l’associació Plataforma Integral del Taxi (PIT) i representats per l’advocat Elpidio Silva, acusen les VTC de competència deslleial i demanen el cessament d’aquesta conducta i una compensació econòmica per danys i perjudicis. Els taxistes argüeixen que aquestes empreses fan “un ús fraudulent” de la llicència de transport discrecional de viatgers concedida per l’administració estatal, ja que operen “gairebé exclusivament” en àrees urbanes i presten serveis que comencen i acaben a la mateixa ciutat, no pas en l’àmbit interurbà o entre autonomies.
“Aquest comportament suposa una conducta deslleial dels demandats i constitueix una intromissió il·legítima en un mercat completament regulat com el del taxi, a més de generar danys i perjudicis permanents que, si persisteixen, suposaran el total desaparició del sector del taxi”, adverteix el text de la demanda.
Els taxistes assenyalen que l’objectiu de la llicència estatal d’explotació de VTC és que el transport es faci entre diferents comunitats autònomes. En canvi, hi afegeixen, “l’autèntica intenció” dels VTC és prestar servei “gairebé exclusivament” en les àrees urbanes i metropolitanes de les principals demarcacions, per a la qual cosa necessiten la preceptiva llicència municipal.
En el seu escrit, l’advocat i exjutge Elpidio Silva recorda també que l’activitat de les VTC es troba sotmesa a restriccions quantitatives, malgrat que en territoris com Catalunya, assegura, ja s’ha “fet pols” la ràtio d’un VTC per cada 30 taxis.
A més de la indemnització, els taxistes també reclamen que es bloquegin les aplicacions que permetin donar servei de les VTC. Com a mesura cautelar, exigeixen el cessament provisional de l’activitat de les companyies amb llicències estatals.
Actes vandàlics contra els vehicles de Socialcar
Socialcar va denunciar que aquesta setmana han estat objecte de tres actes de vandalisme contra els seus vehicles per part de taxistes després de començar a operar a Barcelona fa només uns quinze dies. La fundadora i consellera delegada de Socialcar, Mar Alarcón, va detallar a l’ACN que algú va fer ratllades a la xapa dels cotxes mentre estaven estacionats en un aparcament perquè no prestaven cap servei –tal com estableix el decret llei de la Generalitat– i en un altre cas en una benzinera. L’empresa ja ha posat els fets en coneixement dels Mossos d’Esquadra. Sobre el requisit de la precontractació de 15 minuts, Alarcón va assenyalar que “no són cap impediment” per operar a la capital catalana, tot i que veuria “irracional” que l’AMB acabés aprovant definitivament l’ampliació a 60 minuts. “Quan ens trobem al riu ja veurem com el creuem”, va manifestar Alarcón, quan li van preguntar si es replantejaria el negoci si s’ampliés el període. De moment, assegura que el balanç dels primers quinze dies “és molt bo” i comenta que “l’usuari planifica, s’espera quinze minuts i no passa res”, va dir.