Societat

USTEC-STEs i CGT veuen “lamentable” el pressupost d’educació per al 2020

Els dos sindicats porten carbó al Departament per mostrar que consideren que ’’no han fet els deures’’

Els sindicats USTEC-STEs i CGT han portat carbó aquest dimecres al matí al Departament d’Educació per visibiltizar que consideren que “no han fet els deures’’. Les organitzacions veuen “lamentable’’ l’esborrany de pressupost per al 2020 perquè només augmenta 200 milions els darrers comptes aprovats, els del 2017. El portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, ha qualificat la mesura de “sadisme institucional’’ ja que creu que ja no només es busca “l’estalvi econòmic’’ sinó que es tracten “malament’’ els treballadors públics. Des dels sindicats demanen revertir les retallades després de set anys de creixement econòmic i adverteixen Bargalló de mobilitzacions “continuades i contundents’’ si no respon a les seves demandes.

Font ha explicat que l’esborrany que han pogut conèixer aporta 200 milions de pressupost del 2017, cosa que suposa un 4% d’increment. És doncs, pel sindicat, una xifra molt baixa que la que demana el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) que aposta per triplicar la inversió en educació i apuntava per un 10% més que el 2017 aquest 2020.

Els sindicats demanen, entre altres mesures, recuperar l’horari lectiu del professorat, una mesura que xifren en 45 milions d’euros, recuperar la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys, cobrir substitucions des del primer dia i derogar el decret de plantilla per “recuperar’’ la “democràcia als centres’’. De l’augment per enguany, Font ha explicat que, a banda de les aportacions per a escoles bressol, al voltant dels 100 milions se’n van a l’escola inclusiva però que no s’utilitzaran per reduir ràtios o augmentar professorat sinó que majoritàriament serviran per ’’externalitzar’’ el personal laboral com són les vetlladores. Ha criticat també que el Departament no els dona els números i que han d’anar al Parlament per saber quin pressupost tindrà cada partida. En Formació Professional, ha recordat Font, la proposta del Departament no s’ha modificat respecte l’any anterior.

Per tot això, Font, creu que el Departament “no ha fet els deures’’ i per això els reis ’’els han portat carbó’’. El portaveu nacional del sindicat majoritari del sector també ha alertat que en una projecció de pressupostos fins el 2025 es vol aprofitar la davallada demogràfica per reduir el pressupost per al Departament. Per Font, el Govern “no té al cap” millorar el sistema perquè l’actual inversió és poc més del 2% del PIB i hauria de ser del 6%. Considera també, que només el pressupost per l’any vinent és “lamentable’’. “No és estalvi, és sadisme institucional’’, ha dit Font, perquè creu que no revertir les mesures de les retallades és “tractar malament els treballadors públics’’.

Per la seva banda, el portaveu de CGT Ensenyament, Pedro Mercadé, Ha advertit el conseller d’Educació, Josep Bargalló, que si no atén les demandes dels treballadors, hi haurà “mobilitzacions contundents i continuades’’.

Fonts del Departament han explicat que s’estan acabant de tancar els “últims serrells’’ dels pressupostos i calculen explicar els detalls els propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La 080 Barcelona Fashion tornarà al recinte de Sant Pau del 14 al 17 d’octubre

Barcelona
SALT

La plaça Llibertat culmina una nova edició del projecte artístic i comunitari de ‘Segona residència’

SAL / GIRONA

Roses treballa a través del Pla Educatiu d’Entorn el benestar entre infants i joves

ROSES

Comencen les obres de rehabilitació de la residència de gent gran

SANT HILARI SACALM
El factor humà

L’altra roja

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ