Ruptura total en la federació d’entitats veïnals de Girona
L’assemblea de la FAV no arriba a votar el cessament de la junta perquè una dotzena d’associacions, algunes membres i altres no, marxen de la reunió, després de denunciar incompliments dels estatuts
L’assemblea extraordinària de la Federació d’Associacions de Veïns de Girona (FAV) convocada ahir per decidir en votació sobre el cessament de l’actual president, Romà Monreal, i la seva junta, a petició de diverses associacions, va acabar ahir al vespre com el rosari de l’aurora i sense que s’arribés a votar. Els representants d’una dotzena d’associacions –algunes membres de la FAV i d’altres no– van marxar just en el moment previ a la votació, quan es llegien els noms de les entitats que tenien dret a vot. Ho van fer en protesta per com s’havia desenvolupat tota la reunió, un autèntic guirigall, en què els crítics van denunciar diversos incompliments dels estatuts, mentre que la junta va mantenir que es complia la legalitat. Després de l’abandonament de la sala d’una vintena de la trentena de persones presents en la trobada, es va decidir suspendre la votació. En concret, Monreal va explicar que van quedar membres de vuit de les tretze associacions presents amb dret a vot, però com que justament les que havien sol·licitat l’assemblea per fer la votació eren les que havien marxat, es va considerar que no tenia sentit. Monreal es va mostrar disposat a “reflexionar” sobre tot el que havia passat, ja que assegura que la seva intenció és “que hi hagi el màxim possible d’associacions a la FAV”, tot i que va indicar que “no pot haver-hi dos bàndols: els assemblearis i els no assemblearis”. També va parlar de “politització d’una part” de les entitats.
Nou ens o impugnació
En principi, la idea de la dotzena d’entitats que van marxar és constituir una coordinadora d’associacions de veïns paral·lela a la FAV. Aquesta idea ja havia sortit després de la també tensa presa de possessió de Monreal al desembre, tot i que després van decidir aparcar-la perquè abans de tenir dues entitats similars en paral·lel es va preferir intentar canviar les coses dins la FAV. Tot i que aquest nou ens és l’opció que ahir planava entre les entitats després de l’assemblea, no és tampoc encara clar del tot que es vagi cap aquí. Amèlia Gonzàlez, de l’associació de l’Eixample, que actuava com a portaveu de les associacions crítiques amb Romà, va explicar que es reservaven el dret a impugnar l’assemblea d’ahir, ja que hi havien hagut diversos incompliments dels estatuts.
Possibles incompliments
Entre els punts que van causar controvèrsia al llarg de la nit hi va haver qui podia parlar a l’assemblea –l’actual junta ho volia limitar a només una persona de les associacions membres durant els punts de l’ordre del dia–; el fet que la persona que actuava com a secretari no havia estat encara ratificat per la junta –Monreal va dir que ja se sotmetria a votació més endavant, que de moment era de caràcter provisional–, i també quines entitats tenien dret a vot, ja que la junta va agafar la llista de socis a 31 de desembre i hi havia entitats que havien presentat una sol·licitud feia pocs dies. Un altre punt de controvèrsia va ser que l’assemblea constés de dos punts de l’ordre del dia, ja que, a més de la votació, Monreal va fer una exposició de la feina feta per ell i la seva junta en aquest temps. Els estatuts fixen que quan hi ha una assemblea extraordinària sobre el cessament de la junta, aquest ha de ser l’únic punt de l’ordre del dia, però Monreal va argumentar que ningú havia invalidat l’ordre del dia que ell havia presentat. També es va qüestionar que en els últims tres mesos no hi hagi hagut cap reunió de totes les entitats membres, ja que abans les juntes solien ser obertes a tots els socis. Els crítics van reconèixer que Monreal és “un pencaire”, però se li va qüestionar la seva manera de treballar, “arraconant la resta”. Ell va dir que el que a ell li agradaria és “treballar amb tots”.
Tres mesos en el càrrec
Monreal, president dels veïns de Palau, va ser escollit president de la FAV el 25 de novembre amb el vot de vuit associacions, davant de les quatre que van votar Josep Maria Castanyer (president del Pont Major), que era el màxim responsable de la FAV des del 2008. Unes polèmiques declaracions a la premsa van fer que en la seva presa de possessió, el 9 de desembre, bona part de les entitats li demanessin un pas al costat.