Societat

01

“Tenim pèrdues astronòmiques”

Cal Blay, que fa càtering i té 5 restaurants, feia uns 200 casaments a l’any i només n’ha pogut fer 20

Ha perdut el 65% de la facturació

“L’administració diu que ens dona suport, però no s’ha assegut a parlar amb nosaltres”, explica Carda

“L’any passat, només per les festes de Nadal vam fer el càtering per a deu banquets a què van assistir entre 500 i 1.000 persones. Aquest any no en farem ni un. Tot i que encara falten dies, no crec que, amb les noves restriccions i les males perspectives, cap empresa s’atreveixi a programar res per a les festes.” Ho explica Santi Carda, empresari del sector de la restauració especialment conegut a Sant Sadurní d’Anoia, on se’l recorda per haver estat un dels millors jugadors de la història de l’Igualada Hoquei Club, equip amb què va guanya sis copes d’Europa.

Santi Carda i dos germans seus són els amos de Cal Blay, una empresa que, a part de fer càterings, té cinc restaurants de gran prestigi, establiments que, en èpoques normals, estan sempre plens i on se celebren casaments i grans esdeveniments: Cal Blay Vinticinc, al cor de Sant Sadurní, situat en un celler modernista rehabilitat de principis del segle XX, El Mirador de les Caves, un restaurant entre vinyes al peu del castell de Subirats, El Nàutic, a Vilanova i la Geltrú, Els Jardins de Codorniu, al celler de les caves Codorniu, La Masia d’Esplugues, a Esplugues, i Cal Figarot, que és dins de l’edifici històric dels Castellers de Vilafranca. “Aquest any, hem perdut el 65% de la facturació. Hem tingut pèrdues astronòmiques”, assegura Carda, que admet, no obstant, que gràcies al fet que sempre han tingut molta feina tenen “certa musculatura” i, a hores d’ara, encara poden “aguantar”. Això no ho pot dir tothom en aquest món de l’hostaleria, un dels més perjudicats. Santi Carda, però, lamenta que “l’administració no estigui a l’altura” i, tot i que digui que els dona suport, “no s’hagi assegut a parlar” amb ells i s’hagin trobat “amb decisions preses d’un dia per l’altre” sense haver-los ni tan sols “posat sobre avís”. “El darrer tancament de fa dues setmanes va ser d’un dia per l’altre, i ens va enganxar amb les neveres plenes. Això són moltes pèrdues que, en part, s’haurien pogut evitar”, diu. També lamenta que l’ajuda que el govern ha ofert a la restauració suposa, a la pràctica, uns 1.500 euros per empresa (per NIF), independentment que un empresari tingui cinc grans restaurants (com ell) o un bar.

Quan el mes de març passat es va fer el primer confinament, tenien “dos casaments i ja estaven pagats”, recorda Carda, que explica que, després, tota la resta que estaven emparaulats es van posposar per al 2021, però que, ara, “veient el que està passant, molts ja s’estan començant a programar per al 2022”. “Cada any, fem uns 200 casaments. Aquest any, només n’hem pogut fer 20 en el poc temps que hem pogut obrir”, lamenta. Restaurants a part, l’empresa de càtering ja es va veure afectada per la suspensió del MWC, que cada any requereix dels seus serveis. “I després del Mobile, van anar caient els altres congressos”, explica l’exjugador d’hoquei, medalla de plata en els Jocs Olímpics de Barcelona. Lamenta que alguns dels seus 98 treballadors, que ara tornen a estar en ERTO, hagin tardat mesos a cobrar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.