Societat

Les residències volen tests per a les sortides de Nadal

La patronal i els professionals alerten del risc de rebrots si no es fan proves i aïllaments als qui surtin pels àpats familiars

Confien que s’introdueixin noves mesures en el pla anunciat pel govern

Les residències consideren massa arriscat el pla anunciat pel govern per facilitar les visites als familiars, que ara estan restringides, i afavorir les sortides per aquestes festes, sobretot els dies assenyalats: 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener. L’anunci ha agafat per sorpresa el sector residencial, que reclama més garanties per no posar en risc la salut de les persones grans que vagin als dinars familiars i al cap d’unes hores tornin al centre, sense saber si han estat infectades fins al cap d’uns dies. La patronal de les residències ACRA considera que és un risc “inassumible” per a la resta d’usuaris que no sortiran per prevenció, i per als mateixos professionals. El sector reclama que abans de pensar en qualsevol mesura per facilitar les sortides de Nadal es facin els tests d’antígens, que fa mesos que reclamen de manera massiva als centres. Així es controlaria la sortida i el retorn dels residents al centre, sense descartar un aïllament posterior de diversos dies a la tornada dels qui han fet estades curtes als domicilis familiars. L’anunci fet pel govern dies enrere va agafar per sorpresa el sector residencial, que des de l’estiu s’ha blindat per frenar l’entrada del virus als centres i que no comprèn com un aspecte tan “important i sensible” no s’ha mirat de consensuar amb el sector, tenint en comptes les dades epidemiològiques variables i desfavorables de les darreres setmanes. Ahir estava prevista una reunió amb les patronals que s’ha ajornat per divendres.

“El govern està badant i les famílies estan trucant quan encara no sabem com s’han de garantir les sortides i les tornades amb seguretat”, critica Andrés Rueda, president de l’Associació de Directors i Professionals (Ascad), que lamenta que no els tinguin en compte en les reunions que la Generalitat manté amb el sector residencial.

L’única restricció que per ara s’assenyala en el pla del govern és que les famílies que demanin endur-se a casa les persones grans hauran de fer un aïllament una setmana abans de la trobada, i evitar qualsevol tipus d’interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència. Una mesura “insuficient” per als professionals i directors dels centres, que reclamen fer els tests d’antígens abans de sortir als avis però també als familiars amb qui faran la trobada. “Cap família estarà aïllada una setmana abans que arribi l’avi, perquè han de viure i treballar. S’ha d’alertar que el risc hi és i que no podem ser carn de canó”, alerta Rueda, que lamenta que no s’estiguin fent tests massius d’antígens a les llars d’avis per evitar la propagació dels contagis. “S’ha de pactar com fer les sortides i les tornades segures”, reclama Rueda i també perquè els centres es puguin organitzar per fer la “neteja i desinfecció”, i assegurar que quan tornin es fa un test, que ha de ser negatiu, i repetir-lo passades 48 hores. “No podem prohibir les sortides, però sí advertir del risc”, diu el president d’Ascad, que confia que es donin instruccions “més clares” per no haver d’assumir responsabilitats que considera “imprudents” i que, si no canvien i les han de complir, farien arribar a la fiscalia.

LA FRASE

Cap família s’aïllarà abans que vingui l’avi perquè han de viure i treballar. El risc hi és, de ser carn de canó
Andrés Rueda
president de l’associació de directors de residències (ASCAD)

Investigació oberta a Tremp

La fiscalia de Lleida investiga si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus a la residència de Tremp, on ja sumen 42 defuncions d’un total de 143 residents. Així, el ministeri públic demanarà documentació a Salut per acreditar el procés d’actuació del centre. El brot actualment afecta 134 persones que han donat positiu –42 treballadors i 92 residents–, segons les dades facilitades per Salut. A causa de la gravetat de la situació, la conselleria, a través del departament de Gestió de Serveis Sanitaris, va intervenir el 28 de novembre la residència, després que els casos pugessin de 57 a 150. De moment, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d’Esquadra ni penalment a la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.