Societat

SARA MORENO

Professora de Sociologia de la UAB

“Qualsevol crisi és una excusa per retrocedir en la igualtat”

Amb el teletreball les dones han assumit la responsabilitat domèstica i familiar i han fet jornades laborals interminables
El gran escull de la paritat és tenir la casa al cap: els homes no volen pensar en com organitzar-la i elles no volen cedir poder

Sara Moreno ha dirigit l’estudi Impacte de gènere del teletreball i rutines de confinament: més enllà d’allò obvi, del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona que analitza l’impacte de gènere del teletreball durant el confinament.

El teletreball agreuja les desigualtats home-dona?
D’entrada, el teletreball accentua les dinàmiques que hi havia abans de l’inici de la pandèmia.
Qui ha perjudicat més?
Les dones, però també té un component molt sectorial. Construcció i indústria no són teletreballables i molta part dels serveis no és teletreballable. Els primers sectors que van poder recuperar la presencialitat van ser aquells més masculinitzats, i no pas altres sectors molt feminitzats i absolutament importants, com el de l’atenció a les persones. Podríem fer una anàlisi profunda amb perspectiva de gènere i veure com novament, com en tot període de crisi, es van reproduint sempre unes pautes.
Quines?
Sempre es recupera abans l’ocupació masculina que l’ocupació femenina, les dones sempre en surten amb una major càrrega de treball i qualsevol context de crisi és una excusa que serveix per fer un retrocés institucional en termes d’igualtat de drets entre homes i dones i, fins i tot, d’inversió en polítiques d’igualtat. En la crisi més recent que teníem, la recessió econòmica del 2008, van passar aquestes tres pautes.
En l’estudi parleu d’una “oportunitat perduda”.
Sí. Parlem d’oportunitat perduda perquè en la situació de confinament en una llar on les dues persones adultes teletreballaven i amb els centres educatius tancats es podia generar un context idoni en què no hi haguessin excuses. Estava tothom tancat a casa amb les criatures i no es podia dir que com que la dona fa jornada parcial dedica més temps a les criatures o al treball domèstic. No ha anat així a totes les llars.
No ha passat en general o segons el perfil sociològic?
Les dinàmiques anteriors a la pandèmia dins de la llar són les que s’acaben reproduint i accentuant durant la pandèmia. Les llars que tenien un repartiment més igualitari, amb la pandèmia continuen amb el repartiment igualitari. Allà on hi havia un repartiment que no era igualitari, amb la pandèmia s’ha accentuat el repartiment desigual. És obvi que amb tots tancats a casa augmenta el volum de treball domèstic i el de cura a fer, perquè són 24 hores al dia de convivència.
No només no avancem, sinó que reculem.
Exacte. Les dones assumeixen bona part de l’augment de treball domèstic i de cura que suposa el confinament i la pandèmia, s’accentuen les desigualtats quan ja n’hi havia i s’accentua la segregació, és a dir, la distribució de les tasques.
Com es van distribuir?
Els homes, en major mesura que les dones, eren els qui sortien al carrer. Van fer ostentació d’aquest privilegi en el moment del confinament. Dins de la llar, els homes van cuinar més que no pas rentar roba o netejar els lavabos. Les tasques més agradables, satisfactòries, amb més reconeixement social o menys rígides són les que feien els homes. En canvi, les tasques més rígides, més invisibles, menys agradables són les que persisteixen com a responsabilitat femenina.
Hi ha diferències per edats?
El que es veu és que els nivells d’exigència del que és una casa neta o de com s’ha de cuinar varien generacionalment. Les generacions més joves tenen uns estàndards i uns nivells d’exigència diferents a les adultes, que comporten dedicar menys hores a la neteja, comprar roba que ja no s’ha de planxar o fer un altre tipus de cuina, fer plats precuinats, més ràpids, etc. Aquí, generacionalment veiem una diferència. Hi ha un altre element que és clar, que és el cicle vital. Al baixar el nivell d’exigència és més fàcil repartir perquè hi ha menys a fer.
I el repartiment és una mica més equitatiu?
Abans de la pandèmia, i durant la pandèmia ha passat el mateix. Parelles heterosexuals joves en què tots dos membres treballen, amb nivell d’estudis universitaris i sense criatures tenen una distribució equitativa de les tasques domèstiques. En bona part perquè les han reduït molt.
Hi ha altres perfils igualitaris?
Hi ha un perfil més igualitari, el motor de canvi, que són homes amb estudis universitaris, amb càrrec de tècnic mitjà o alt de l’administració pública, amb criatures i que la seva parella o bé feia treball presencial o bé feia teletreball, però tenia un nivell d’exigència més elevat que ell. Homes que es van trobar sols durant el confinament i havien d’atendre la cura de les criatures perquè la seva parella estava absent totalment o parcialment per motius laborals.
Aquí sí que hi ha hagut un avenç.
En aquest perfil s’ha avançat en el gran obstacle de la igualtat, que és tenir la casa al cap. No només fer el que els tocava fer quan els ho deien, sinó pensar en el que s’ha de fer: en la logística, en l’organització: si cal comprar, netejar, canviar el llençols, les tovalloles, si avui els he fet llenties per dinar no els en puc fer també per sopar. Les dones s’acaben queixant que són les que continuen pensant en les tasques de la llar.
Això s’ha quedat o només ha estat un parèntesi?
S’ha quedat en el cas dels homes que s’han quedat teletreballant i les seves parelles han continuat absents. En molts casos, però, quan ells han tornat a una modalitat híbrida i a les seves parelles els ha baixat el nivell d’exigència laboral s’ha tornat a la situació anterior. De vegades passa també perquè la dona vol recuperar un paper actiu. Fa uns anys vam fer una recerca que mostrava que ells no volen pensar en com organitzar la casa i elles no volen cedir poder.
Tenen els rols interioritzats.
Sí, però aquests rols estan en moviment. Per això diem que ha estat una oportunitat perduda per a aquelles parelles en què tots dos han estat fent teletreball en les mateixes condicions. La dona ha assumit el gran volum de l’augment de treball domèstic i de cura, i l’home s’ha fet més responsable del treball de cura quan hi havia criatures, però no al 100%.
Què es pot fer per equilibrar la situació?
Un bon exemple són els permisos parentals individuals i intransferibles de setze setmanes que a principis d’any es van fer equiparables a l’Estat espanyol. Una de les condicions d’aquests permisos és que no poden ser simultanis en el temps. Si el té la dona no el pot agafar l’home i si el té l’home no el pot agafar la dona.
Això ajuda a canviar els rols.
Exacte. Amb el confinament hem vist que és important que estiguin ells sols fent front a la cura de les criatures, perquè això vol dir també que interioritzen la lògica domèstica. Estan ells sols i va tot en un paquet.
A l’estudi distingiu entre tècnics i directius.
El nivell d’exigència per la responsabilitat laboral ha fet que els directius tinguessin menys disponibilitat per a la cura de les criatures. El règim de doble presència és el que ha caracteritzat el treball de les dones majoritàriament. Elles ho han assumit tot: la responsabilitat domèstica i familiar, i això s’ha convertit en jornades laborals interminables. En el cas específic de tècnics homes, tenien una doble presència similar a la de les dones, mentre que en els directius aquesta doble presència no ha aparegut per molt que hi haguessin criatures i, fins i tot, per molt que la parella estigués absent parcialment o totalment. S’han buscat altres estratègies per poder fer front a la cura de les criatures, però ells han estat molt més disponibles laboralment.
També dieu que psicològicament ha afectat de manera diferent homes i dones.
Les dones han viscut la situació del confinament amb teletreball amb molt més conflicte que els homes perquè els ha generat molta contradicció, molta ambivalència. No hi havia fronteres clares entre la vida laboral i la vida familiar i domèstica. Tot s’ha fusionat, i quan tu et sents responsable de tot, aquestes fronteres encara es fan molt més difuses.
I com s’ho van prendre els homes?
En els homes hi ha una disponibilitat laboral més clara i no han viscut tant aquesta fusió de fronteres perquè la disponibilitat era laboral. El que passava al seu voltant no els molestava perquè no se’n sentien responsables. A banda d’això, la culpabilitat ha actuat de manera diferent. Un home que durant dues hores o tres li tocava la cura de les criatures i li coincidia amb una videoconferència laboral no tenia cap mena de problema a estar connectat aquestes dues hores fent la videoconferència i deixar que les criatures estiguessin dues o tres hores connectades a les pantalles.
Suposo que en les dones la situació era diferent.
A les dones, majoritàriament, aquesta situació els generava una angoixa absoluta i, de fet, acabaven prioritzant estar amb les criatures perquè no estiguessin aquestes dues o tres hores de pantalles, perquè això els feia sentir molt culpables perquè era perjudicial per a les criatures, i prioritzaven fer activitats actives amb elles.
Com es reverteix aquest repartiment de rols?
Això és una qüestió de socialització diferencial per raó de gènere. És la càrrega educativa que portem, la interiorització de rols, els ideals de maternitat i paternitat. En el cas de les dones, opera molt més aquesta maternitat intensiva. En el cas dels homes, veiem que va apareixent aquesta paternitat intensiva, però no és generalitzada.
Vostè diu que el teletreball és un parany.
Sí, perquè el teletreball atrapa qui se sent responsable de la part domèstica i de la part de la cura. Molts homes han valorat positivament el teletreball perquè els ha permès el seu projecte vital molt enfocat en termes laborals, poder treballar amb disponibilitat laboral i, fins i tot, tenir moments de concentració que al lloc de treball no tenen perquè com que no se senten responsables de les tasques domèstiques i de les tasques de cura, no han vist fusió de fronteres en el seu cas. En canvi, les dones totes han vist fusió de fronteres.

Compensació

Tal com passa amb molts altres àmbits de la vida, la suposada llibertat per escollir acostuma a perjudicar els qui no tenen tants recursos o possibilitats de fer-ho. En el cas del teletreball, segons Sara Moreno, quan es dona l’opció d’acollir-se a aquesta modalitat a homes i dones, aquestes darreres són, de forma molt majoritària, les qui s’hi acullen perquè hi veuen una via de conciliació familiar i no una modalitat de treball. Per això Moreno proposa que l’administració tingui en compte aquest fenomen a l’hora d’establir qui té prioritat a l’hora de treballar des de casa o des de l’oficina. Una mesura per compensar la desigualtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.