Societat

Una llei haurà de garantir la protecció de la biodiversitat

El text es vol aprovar abans de finals de mandat i regularà, entre d’altres, l’accessibilitat als espais protegits

El govern també desplegarà vuit plans de preservació en zones sensibles com el Delta

El Departament d’Acció Climàtica està treballant en la redacció d’una llei del patrimoni natural i la biodiversitat que haurà de servir com a marc legal per a totes les accions que es duguin a terme per protegir la natura i el paisatge. La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, va explicar ahir, juntament amb la consellera Teresa Jordà, que l’objectiu és aprovar aquesta normativa abans que acabi el mandat. Per la seva banda, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, va detallar que el text anirà enfocat a “posar ordre a la gestió de l’ús i els accessos” a la biodiversitat. Això voldrà dir, per exemple, definir aspectes com la capacitat que podran tenir els espais naturals per evitar massificacions i quin tipus d’accessos es poden fer per a les persones a l’hora d’entrar en recintes protegits.

L’anunci de la nova llei es va fer ahir durant la presentació de les accions que vol dur a terme el govern per preservar la biodiversitat i el patrimoni natural a Catalunya, i que s’estructuren sobre diversos eixos concrets que s’aniran desenvolupant de manera paral·lela. Un dels quals és la feina que es farà al voltant de la futura Agència de la Natura. Sobre això, Barnadas va explicar que ja estan treballant en la redacció dels estatuts i, una vegada es creï l’organisme, el següent pas serà dotar-lo dels “recursos humans i econòmics” necessaris.

Un altre àmbit en la lluita per protegir la flora i la fauna és l’estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat. Sobre això, la secretària d’Acció Climàtica va recordar que aquest any finalitza “un període” d’aquesta estratègia i, per aquest motiu, ara estan analitzant quines accions no s’han pogut impulsar per reenfocar-les i poder-les aplicar abans del 2030. Finalment, Barnadas també va insistir en la necessitat de treballar més en línia amb la ciutadania, les administracions locals i les entitats ecologistes. I per fer-ho possible, o si més no intentar-ho, totes les accions que faci el departament aniran acompanyades de processos participatius.

Objectius a curt termini

Partint de la certesa que la tramitació de la llei serà un procés llarg, el govern ha previst un conjunt d’accions “immediates” en la matèria, i que volen abordar al llarg dels propers dos anys. Es tracta de vuit plans de protecció que afectaran zones naturals d’especial interès. El primer que s’abordarà és el que afectarà el delta de l’Ebre i el del Llobregat, i es preveu que properament es facin actuacions similars en altres indrets com ara l’Alt Pirineu i els aiguamolls de l’Empordà. Aquests plans aniran acompanyats de convenis amb les diputacions per impulsar actuacions de preservació del medi. Amb la de Tarragona també s’ha començat a treballar en la creació del Parc Natural de la Serra de Prades, concretament posant fil a l’agulla al procés participatiu que ha de desembocar en la seva constitució. La presentació de totes aquestes iniciatives es va fer a la fageda d’en Jordà, on Teresa Jordà va insistir que la dècada del 2020 al 2030 és “crucial” per revertir la pèrdua de biodiversitat, que s’està accelerant darrerament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]