Societat

La desconnexió dels generadors es retarda

Una avaria històrica

Les previsions del govern sobre la desconnexió dels generadors se n'ha anat en orris. El departament d'Economia avançava la setmana passada que l'entrada en funcionament d'un dels quatre transformadors de la subestació elèctrica de Maragall permetria desendollar tots els generadors. Però la realitat és que en queden un centenar al carrer i ahir només se'n van retirar 15.

L'entrada en funcionament d'aquest aparell -que disminueix la tensió que li arriba, de 220 kV, per poder-la distribuir als usuaris de la xarxa- permetrà que bona part del Guinardó i Gràcia que s'alimenta d'aquesta subestació recuperi la normalitat. Però no del tot. Les previsions optimistes del govern han xocat estrepitosament amb la realitat que encara pateixen els veïns de la zona.

Segons va explicar ahir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, abans de la seva visita a la subestació de Maragall, una trentena dels generadors que hi ha actualment a la ciutat encara estaran en funcionament fins a final de mes. La connexió ahir a la matinada del primer transformador de la subestació a la xarxa -després de fer-hi arribar un cable de 220 kV des de la subestació de Badalona- només suposarà l'apagada d'una quinzena dels 47 generadors actius en els propers dos o tres dies.

El segon transformador, que s'engegarà a finals d'agost, connectarà de forma directa el cable que va d'Urgell a Maragall, i permetrà l'apagada de la trentena de generadors que queden encesos. "La desconnexió s'ha de fer de manera gradual, mantenint els criteris de seguretat i de manteniment del servei", deia l'alcalde.

Retirada
Mentre els tècnics continuen treballant en la connexió d'aquest segon transformador, s'aniran retirant gradualment tots els generadors que quedin a la ciutat. Ara, a més dels 47 generadors que donen subministrament, en queden 58 d'apagats i en reserva. L'alcalde expressava ahir la seva confiança que el 12 de setembre, coincidint amb l'inici del curs escolar, tots els generadors siguin retirats de la via pública i es restableixi el paisatge urbà d'abans de la gran apagada. "S'ha d'estar preparat", comentava Hereu.

La principal preocupació de l'Ajuntament és garantir el servei. "Hem de fer compatible la qualitat ambiental, però també la qualitat del servei", afegia l'alcalde fent clara referència a la presència dels generadors apagats. Per això, els generadors que es retirin seran traslladats al Fòrum i a Montjuïc fins al mes de febrer, que es quan es preveu que estarà reparada totalment la subestació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.