Unes 2.800 persones clamen a Barcelona contra la immersió lingüística
Els manifestants, amb el suport de Vox, Cs i el PP, exigeixen que el castellà sigui llengua vehicular a les aules
El pare de Canet no assisteix a la protesta
Unes 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar ahir al matí pel centre de Barcelona per demanar que el castellà sigui llengua vehicular a les aules i la fi de la immersió lingüística. Convocada per Escola de Tothom en resposta a la decisió del govern de la Generalitat d’esquivar amb una nova llei la sentència que obliga a aplicar el 25% de castellà a les escoles, la protesta, amb el lema Espanyol, llengua vehicular, va rebre el suport de Vox, Cs i el PP i diverses entitats d’ideologia espanyolista, que van aprofitar la marxa per llançar proclames contra el govern de la Generalitat i el van acusar de practicar una política lingüística “repressora i intimidatòria”.
La manifestació, que segons els organitzadors va reunir 200.000 persones, va omplir bona part del passeig de Lluís Companys i gairebé tot el passeig de Picasso. Entre els líders polítics que hi van assistir, hi havia Cuca Gamarra i Alejandro Fernández, del PP; Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa, de Cs, i Santiago Abascal i Ignacio Garriga, de Vox, així com Eva Parera, de Valents.
El manifest dels convocants insisteix una vegada més que el castellà és llengua oficial a tot Espanya i “la llengua comuna de tots els espanyols”, a més de la llengua materna de “més del 55%” dels catalans. “La seva oficialitat no és cap caprici ni cap arbitrarietat”, però és “exclòs” de l’escola i “priva” la majoria dels catalans d’aprendre en la seva llengua materna, cosa que representa “una anormalitat sense parangó a les nacions democràtiques”.
La marxa va servir per carregar no només contra el govern català, sinó “contra l’aliança entre els nacionalistes catalans i el govern d’Espanya per haver privat d’eines jurídiques els que defensen una escola amb el català i el castellà com a llengües vehiculars”, continua el manifest.
En l’acte final, Ana Losada, presidenta d’Escola de Tothom, va criticar l’absència del PSOE i va reiterar que, si el català està en perill, no és culpa dels que promouen el castellà com a llengua vehicular, sinó dels “nacionalistes”, que han fet del català “una llengua antipàtica i imposada a l’escola”.
José Domingo, d’Impulso Ciudadano, va llegir un escrit del pare de la nena de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar que va demanar el 25% de castellà al centre i que ahir no va assistir a la marxa perquè “ha viscut un infern mediàtic” per la resposta d’Ensenyament a la seva petició. En l’escrit va instar els pares a utilitzar el poder judicial per defensar els seus drets si el poder executiu i el legislatiu “fallen”.