Societat

Girona incorpora a l’arxiu municipal el fons de Just Manuel Casero

Es tracta predominantment de documentació textual vinculada a la seva activitat com a escriptor i periodista

L’Ajuntament de Girona ha rebut aquest dimarts al matí el fons de Just Manuel Casero, que incorporarà a l’arxiu municipal. El fons té deu capses d’arxiu, quatre capses de diari i dues carpetes de gran format. Els documents que hi ha a l’interior són bàsicament textos relacionats a l’activitat que tenia Just Manuel Casero com a escriptor i periodista. A més, també hi ha documents personals relacionats amb la seva activitat política i la participació en associacions del món del lleure. Hi ha llibretes, dietaris, escrits poètics o textos d’opinió. El fons també compta amb fotografies, exemplars de publicacions periòdiques on havia participat i sis llibres. Aquests documents van del 1958 fins al 2008.

L’arxiu municipal de Girona incorpora des d’aquest dimarts la documentació del fons Just Manuel Casero, després que la vídua de l’escriptor i donant del fons hagi oficialitzat el traspàs de documentació a l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el cap del Servei de Gestió Documental, d’Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas.

Just Manuel Casero va néixer el 1946 i era fill d’una família d’origen extremeny que va emigrar a Portugal. El 1950 es van traslladar a Figueres, on hi havia el seu oncle. Entre el 1957 i el 1966 va estudiar Humanitats i Filosofia al seminari de Girona. A partir d’aquí va començar una carrera com a periodista a Figueres escrivint a la revista ’Vida Parroquial’ i fent de locutor a Ràdio Popular de Figueres. A més, Casero va ser el fundador de l’esplai del Casino Menestral i va ser animador del barri del Bon Pastor.

El 1969 es va traslladar a Girona, on va combinar diverses feines i col·laboracions periodístiques. El 1971 es va casar amb Maria Mercè Gumbau i aquell any van fundar l’Associació de Pares de la Guarderia Natzaret. Era resident al barri de Pont Major i va ser un col·laborador actiu i també president de l’associació de veïns del barri.

El 1975 va entrar a Convergència Socialista de Catalunya i va participar en la creació de l’Assemblea de Catalunya a les comarques gironines. El 8 de febrer del 1976 va participar en una manifestació a Barcelona. La policia li va disparar una pilota de goma a l’ull i li va fer perdre el 90% de la visió.

Entre el 76 i el 77 va participar en la fundació del Partit Socialista de Catalunya i va formar part de l’executiva a Girona. El 1979 va formar part de la candidatura del PSC a l’alcaldia de Girona i va ser regidor de l’Ajuntament, a part de ser president del Consell Municipal de Sarrià de Ter.

En paral·lel a la seva tasca com a polític, el 1978 va ser nomenat gerent del ’Punt Diari’, que també havia fundat conjuntament amb altres periodistes i havia editat el número de promoció. El 1980, però, va ser diagnosticat de càncer i va morir poc després, el 31 de gener del 1981.

Des d’aquell any, la figura de Casero ha estat present en la memòria de la ciutat i de fet la biblioteca del barri de Pont Major porta el seu nom. Ara, el fons ha ingressat a l’arxiu municipal on es conservarà i es catalogarà. A més, també es digitalitzaran tots els arxius per posar-lo a disposició de tot el públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Cal fer més excavacions per donar llum verd al Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
SERVEIS

Manresa comença al setembre la segona fase del canvi de model de residus

Manresa

Els veïns del bloc de la Creueta denuncien que una empresa de desocupacions els pressiona perquè marxin

GIRONA
SOCIETAT

Inversió de 6,5 milions per millorar els entorns escolars de Sabadell

sabadell
Societat

Els Blaus de Granollers veuen en la polèmica pel taller una operació amb “intencions ideològiques i polítiques”

Granollers
Alemanya

Dos ferits per una explosió en una fàbrica d’explosius a prop de Colònia

Barcelona
Societat

Nou local dels Bombers de Barcelona al Port Olímpic

Barcelona

El servei de Biblioteques de la Diputació organitza 320 activitats formatives

GIRONA
política

Collboni aposta per prohibir les armes blanques a grans concentracions i transport públic

Barcelona