Societat

Societat

Qui no carda a Olot...

Una campanya de foment dels bons hàbits en el reciclatge de deixalles a la Garrotxa fa servir el popular verb polisèmic propi de la parla local, en un intent que els missatges arribin amb més facilitat a la població

Si hi ha un verb que demostra la supervivència d’una parla pròpia de la Garrotxa és “cardar”, d’expressió polisèmica, que en aquest territori es fa servir tant per referir-se a l’acte sexual com a menjar, posar-se (un jersei), robar, beure, estar malament de salut o simplement fer. D’aquí vindria aquella dita de “qui no carda a Olot, no carda enlloc”. “Com passa amb el verb ‘fotre’, la funció de comodí li dona amplíssims significats”, diuen Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez a El parlar de la Garrotxa.

Fins ara, el cardar difícilment s’ha pogut llegir mai fora dels registres col·loquials, i encara menys en escrits procedents d’estaments oficials. Aquesta línia vermella, però, l’acaba de creuar el Consell Comarcal de la Garrotxa amb una campanya de foment del bon reciclatge d’escombraries que està a punt d’iniciar-se, coincidint amb la culminació del desplegament dels contenidors que s’obren amb targetes personals a 18 dels 21 pobles de la Garrotxa. Es faran servir cartells, falques de ràdio, un audiovisual, uns fullets... En un cartell veiem una nena amb cara d’enfadada que, mirant-nos als ulls, ens crida l’atenció: “Encara no saps on va cada residu? Què cardes? Fer-ho bé costa poc.” Es recorre també a adjectius del català popular local com “pallús” i “berro”, que vindrien a ser com els “babau” i “brut” normatius.

“Vam voler que tingués un to garrotxí”, explica la tècnica de comunicació de l’ens comarcal, Sònia Santiago, que junt amb altra gent del Consell, del Consorci de Salut i Medi Ambient Sigma i la productora audiovisual Ginkgo ha perfilat la campanya, adreçada als que reciclen malament, deixen els trastos al carrer o, simplement, no reciclen. En aquest sentit, la imatge de la nena apel·la al futur que es deixa a la seva generació si no reciclem bé, indica la tècnica del Consell. Ara fa justament una dècada de la popular campanya de la Generalitat Envàs, on vas?, i des d’aleshores no s’ha parat de mirar de conscienciar la població, però els resultats no són els desitjables. “A aquestes altures que encara hi hagi gent que deixa els residus al carrer, no utilitza la deixalleria ni la recollida gratuïta de voluminosos, sembla difícil d’entendre”, lamenta. Dit d’una altra manera, hi ha gent que ho carda molt malament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia