Sanitat amb pronòstic greu
Més de 9.000 metges surten al carrer per reclamar que es dignifiqui l’atenció al pacient i les condicions laborals del gremi
“Som un Rolex i ens tracten com un Casio”
Mentre gairebé deu mil metges recorrien ahir els carrers de Barcelona en demanda d’unes condicions laborals més dignes, en Christian Maya, ginecòleg del Parc Taulí, es va apartar del gruix de la manifestació per entrar a un bar i demanar un cafè per emportar. “Si no, no aguanto. Fa 27 hores que no dormo”, confessava. Aquest metge intern resident va entrar de guàrdia a l’hospital sabadellenc dimarts a les vuit del matí i en va sortir l’endemà a la mateixa hora, amb el temps just per esmorzar i anar fins la seu del Departament de Salut per sumar-se a la manifestació. Durant aquest últim torn, a banda d’atendre “entre 30 i 40 visites”, ha practicat dues cesàries i hi ha hagut cinc parts naturals més per atendre entre l’equip. Un gran volum de feina en una jornada laboral tan excessiva que cada cop menys països europeus la mantenen. “Fer una cesària després de 22 hores sense dormir és un perill per a mi i per a la criatura”, admet el ginecòleg.
Per evitar situacions com aquesta i reforçar la qualitat de la sanitat catalana, milers de facultatius van secundar ahir la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya i van manifestar el seu enuig pels carrers de Barcelona, però també davant de diferents centres sanitaris de tot el país. Avui tornarà a haver-hi aturades i mobilitzacions reclamant també millores en les condicions retributives del col·lectiu. “Jo cobro el mateix que la meva mare, que és carnissera. I, amb tots els respectes, ella no ha hagut d’estudiar dotze anys per ser-ne”, argumenta el doctor Maya. El seu és només un testimoni dels milers de metges (uns 9.500 segons la policia, més segons el sindicat convocant) que ahir van prendre de nou els carrers per protestar.
Inspirats per Shakira
El lema de la protesta era clar: Ho hem donat tot i no hem rebut res. L’esforç dels facultatius durant la pandèmia i la falta de solucions polítiques a unes queixes que fa anys que arrosseguen ha immers els facultatius en un estat d’esgotament que es podia sentir en la majoria de crits i càntics de protesta, així com en les proclames de les pancartes. N’hi havia de clàssiques com “Més bates i menys corbates”, però les més celebrades van ser les que al·ludien a la cançó que Shakira ha dedicat recentment a Gerard Piqué: “Nosaltres sí que som Rolex a preu de Casio”, “Un metge sense dormir fa més por que tenir la Shakira com a ex”, “Els metges no plorem ni facturem. Emigrem!”.
Aquesta darrera pancarta, d’un grup de professionals de Granollers, lliga amb la performance que els metges van fer en acabar la manifestació, que va arrencar de la seu de Salut i va transcórrer fins al davant de l’estació de Sants. Un cop allà, els facultatius van agafar contractes de metges d’altres països europeus, amb condicions clarament més avantatjoses, i van desfilar en formació cap a l’estació de trens, advertint que si les condicions no milloren acabaran marxant fora.
Aquest és un dels riscos que corre el sistema sanitari català. Que els metges que costa tant de formar amb uns estàndards de qualitat molt alts després marxin a exercir a altres mercats on se’ls valora molt més. Un altre és que, per una qüestió generacional, tota una fornada de metges associada al baby boom es jubilarà durant els pròxims deu anys. “En són uns 9.000, gairebé tants com els que ens estem manifestant aquí”, recordava el secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart. D’aquí que una de les demandes dels metges sigui que es planifiqui aquest relleu i que la plantilla de professionals es dimensioni d’acord amb les necessitats reals d’una població cada cop més envellida i demandant.
Suport popular
Justament, els ciutadans que ahir al matí es trobaven amb la manifestació no van parar de mostrar el suport al col·lectiu mèdic, sovint amb aplaudiments espontanis. “Tots aquells aplaudiments i aquells missatges de suport i agraïment dels polítics durant la pandèmia ja s’han oblidat; per variar, han quedat en no res”, es queixava la Marta, metgessa de l’hospital Clínic.
“Amb l’excusa de la vocació van pressionant i al final la gent la perd, i alguns deixen la professió; ens dirigim a un futur negre”, deia en Martí, un jove resident de medicina interna a l’hospital Trueta de Girona.
“Un èxit rotund”
Per Metges de Catalunya la primera jornada de la vaga convocada per als 25.000 professionals dels CAP i hospitals públics i concertats va permetre constatar que el col·lectiu mèdic està “fart i cansat”. L’aturada va ser qualificada d’“èxit rotund” pel doctor Lleonart. Segons les dades del sindicat, la mobilització va tenir un seguiment del 75%. El sindicat reclama al Departament de Salut que escolti el missatge dels professionals en vaga i ofereixi solucions a la sobrecàrrega assistencial i a la crisi de facultatius que pateix el sistema. “En cas contrari, la sanitat pública se’n va en orris”, rebla el líder de MC.
En canvi, les dades de Salut apunten a un seguiment de la protesta molt més baix: només d’un 28% en el torn de dia i d’un 23% a la tarda. Això pel que fa als metges, mentre que l’aturada en la resta de professionals sanitaris no arriba al 3%. De fet, infermeres, zeladors, administratius i altres perfils del sistema sanitari es van manifestar ahir juntament amb els mestres en un altre punt de la ciutat.
“La situació és penosa per a tots els col·lectius perquè estem treballant sota mínims. Les ràtios d’usuaris per treballadors són altíssimes i cada cop creixen més, i això provoca situacions que de vegades són perilloses per a l’usuari”, indicava Anna Alcalà, portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat, que advertia: “La sanitat no s’arregla solucionant només els problemes dels metges. Tots els col·lectius del sistema estan molt malament i la situació és desbordant.”
LES FRASES
Salut admet un impacte “important” i busca solucions
El director del Servei Català de la Salut, Ramon Canal, va admetre ahir que la vaga no havia passat inadvertida. “Hi ha hagut una adhesió important que ha afectat l’activitat programada. S’ha notat en tots els CAP, i als hospitals les intervencions quirúrgiques, les proves complementàries i les consultes externes s’han vist molt afectades”, explicava abans d’empatitzar amb el “malestar, cansament i descontent” dels professionals. El director del CatSalut va mostrar la voluntat de revertir les retallades, la falta de facultatius i les llistes d’espera, advertint, però, que “això no es fa en un dia”.
Les negociacions entre Salut i Metges de Catalunya es reprendran demà per mirar d’evitar les aturades de la setmana vinent. La Generalitat, però, recorda que només pot intervenir en qüestions organitzatives i que punts com el complement salarial que reclamen els metges s’han de discutir a les taules de negociació on hi ha tots els sindicats del sector.
Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, va proposar al Parlament un gran pacte nacional amb la resta de partits i agents econòmics i socials per a canvis estructurals i de fons en el sistema de salut.