Més de 400 persones es manifesten a Girona per un sistema educatiu i sanitari “públic i de qualitat”
Personal sanitari reivindica equiparar els convenis mentre que els mestres i docents volen revertir les retallades
Unes 400 persones s’han manifestat aquest dijous al matí pels carrers de Girona en una protesta conjunta entre personal sanitari, mestres i docents. L’objectiu era defensar un sistema educatiu i sanitari “públic i de qualitat”. La protesta ha sortir del davant de la Delegació del Govern a Girona i ha passat per Jaume I, plaça de la independència, el carrer de Santa Clara i ha tornat a la seu de la Generalitat, on s’han fet els parlaments. Entre les reivindicacions dels sanitaris hi ha l’equiparació de convenis laborals entre les empreses públiques i els mestres i docents han reivindicat que el Govern reverteixi les retallades.
La concentració de sanitaris i docents ha arrencat a dos quarts d’onze del matí davant de la Delegació del Govern a Girona. Amb una assistència de 300 persones, segons la Policia Municipal de Girona i superant el mig miler segons el sindicat, minuts després ha arrencat una manifestació pels principals carrers de Girona.
Ho feien tot cridant consignes per defensar un sistema sanitari i educatiu de qualitat. La portaveu d’USTEC a les comarques gironines, ha recordat que la manifestació i la vaga de mestres i docents d’aquest dijous és protestar per unes “negociacions encallades” amb el Departament d’Educació.
Polls ha valorat positivament que hi hagi l’equitat salaria amb els docents de Formació Professional i el reconeixement d’estadi els 6 anys. Malgrat tot, assegura que hi ha “molts punts” sobre la taula que “no depenen dels pressupostos, sinó de la voluntat política” del conseller.
En aquesta línia, els mestres defensen una reducció de les ràtios a les aules, blindar la immersió lingüística o dotar dels recursos necessaris per garantir l’escola inclusiva. A més, la portaveu d’USTEC a Girona reclama que Educació garanteixi “que el mes de juliol seguirà sent per fer formació”. Fins ara, aquest mes era per fer cursos però temen que amb l’avançament del curs escolar, això perilli i per això volen garanties que no canviarà res.
Mobilització conjunta
La protesta dels docents gironins ha coincidit amb la dels sanitaris per “defensar els serveis públics”. La portaveu d’USTEC a Girona ha assegurat que aquests dos sectors “han estat menystinguts pel Govern” en els últims anys i per això s’han unit en la vaga i la manifestació aquest dijous.
Per la seva banda, el personal sanitari ha sortit als carrers per exigir l’”equiparació de convenis laborals”. La portaveu de la mesa sindical dels professionals de la salut a Catalunya, Anna Alcalà, ha recordat que “hi ha moltes empreses” diferents en el sistema de salut pública de Catalunya i cada una d’elles té “una naturalesa diferent”. Això fa que en cada cas hi hagi un conveni i unes condicions diferents.
Per altra banda, els sanitaris volen treballar 35 hores setmanals i aconseguir una jubilació als 60 anys. També defensen una baixada de ràtios per aconseguir que els professionals atenguin a menys usuaris al dia. Per últim, Alcalà també ha defensat que s’integrin les pagues per objectius en el salari. “No hem de fer la feina bé per cobrar més, sinó perquè ens toca fer-la bé”, ha conclòs la portaveu sindical.
La protesta gironina d’aquest dijous estava organitzada pels sindicats USTEC-STEs, CATAC-CTS, CGT Educació, CNT Ensenyament, COS, CSIF, FAPIC, FTC-IAC, Infermeres de Catalunya, PSI Lluitem!, SAE, Sindicat d’Estudiants, CCOO i la Intersindical.