Les administracions locals pateixen 300 ciberatacs des de 2022
Crida de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya a “no competir” amb els ajuntaments en matèria de lluita contra la ciberdelinqüència
L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha gestionat 287 ciberatacs a administracions del món local des del 2022, segons dades recollides per l’ACN. Ajuntaments com el de Lloret de Mar, el 2019, o el de Sant Just Desvern, el 2020, ja havien patit ingerències. La Paeria de Lleida, per exemple, va posar en marxa al novembre amb fons Next Generation el Centre d’Operacions de Ciberseguretat que fa una vigilància permanent. Incorpora intel·ligència artificial i monitoratge en temps real, mil·lèsima de segon a mil·lèsima de segon, de totes les infraestructures digitals municipals: 182 servidors, 28 fonts, 62 servidors web, 28 barreres (firewalls) i 1.800 usuaris amb ordinador.
A tot això, el director de l’Agència de Ciberseguretat, Tomàs Roy, aposta per un model únic de protecció per blindar aquells ajuntaments que tenen “menys capacitats”.“És una lluita compartida i volem que els grans participin d’aquests projectes perquè ens hem de protegir entre tots, involucrant actors i prestant serveis”, afirma Roy, que detalla que els atacants “no miren la mida, sinó l’oportunitat que es genera”, motiu pel qual les administracions locals també estan entre els seus objectius.
El director de l’Agència remarca la importància de “no competir” i crear una “funció pública i universal” que permeti disposar d’uns serveis i una digitalització segura. “S’han de generar espais perquè es pugui anar de la mà”, hi afegeix.