Societat

L'apagada, 100 milions

Una avaria històrica

La gran apagada del 23 de juliol passat a Barcelona ha passat factura a Fecsa Endesa: 100 milions d'euros. Aquest ha estat el "sobrecost" que la companyia elèctrica ha hagut d'assumir "per solucionar un problema" generat per la "manca d'abastament de Red Eléctrica". "Hem pres les mesures per garantir el dèficit de Red Eléctrica d'Espanya amb inversions prou importants".
D'aquesta manera explica el director general de Fecsa Endesa, Josep Maria Rovira, els diners que la companyia ha hagut d'abocar per restablir "amb garanties" el subministrament als més de 300.000 abonats que van patir el tall energètic per l'incendi de la subestació de Maragall, a més dels 40.000 afectats per la caiguda del cable de Finestrelles.

"Ha estat Endesa -afegeix- qui ha donat la cara davant dels usuaris assumint les iniciatives tècniques i tecnològiques necessàries i fent una important aportació en inversions".

En total, la incidència ha tingut un cost de 100 milions d'euros repartits entre el lloguer dels grups electrògens, les obres d'infraestructures addicionals, el reforç del servei d'atenció al client, els 900 empleats de l'àrea comercial, els 700 treballadors de l'àrea tècnica i les indemnitzacions. Aquest últim capítol s'ha emportat més del 10% del total i supera ja, amb el 98% de les demandes tramitades i abonades, els 11 milions. La despesa s'afegeix als 360.000 euros que es va gastar l'Ajuntament en el dispositiu provisional.

Rovira destaca en tot moment que el més important és que el servei està ara garantit "a l'espera que Red Eléctrica arregli el problema, que calculen que serà al mes de febrer". El director general de Fecsa Endesa admet que "té poc sentit que una mateixa instal·lació [una subestació] tingui dos responsables", amb la qual cosa es mostra partidari que tiri endavant el projecte per retornar la xarxa de transport en 220 kV en propietat a les empreses distribuïdores.

"Fins al 2002-03 quan Endesa va cedir a REE aquesta part de la xarxa mai havíem tingut cap problema perquè l'havíem projectat i construït, i n'havíem fet el manteniment (tot i que se n'ha atribuït)". "D'aleshores ençà, REE és la responsable d'assegurar-ne el manteniment i la seva funcionalitat en qualsevol circumstància, cosa que al final malauradament no ha passat".

Ara la companyia continua treballant en el pla Tramuntana, que finalment tindrà un cost de 500 milions. Està construint nou subestacions que entraran en servei l'any vinent, tres a Barcelona, una a Badalona i la resta a la demarcació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Investigadors de l’Hospital de Sant Pau descobreixen un nou gen que causa ELA

Barcelona
estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet