Societat

Uns 50 estudiants es tanquen a la facultat d'Història i Geografia de Barcelona contra la reforma educativa

Protesta

Uns 50 estudiants de la facultat d'Història i Geografia de la Universitat de Barcelona (UB) s'han tancat aquesta matinada a les instal·lacions universitàries del Raval per protestar contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior.
En aquests moments, els Mossos d'Esquadra han entrat a la facultat amb el permís del degà i han trencat l'encadenat amb el qual s'havien lligat els estudiants. Segons ha informat el membre del sindicat d'estudiants dels Països Catalans, Boi Sagarra, paral·lelament, un grup d'estudiants està negociant amb el rector de la facultat Màrius Rubiralta perquè no hi hagin represàlies legals contra els estudiants. Els universitaris pretenen que no s'obrin expedients informatius i que els Mossos no procedeixin a la identificació dels estudiants tancats.

En aquest sentit, Sagarra ha criticat que el rectorat de la UB no hagi volgut dialogar amb els estudiants perquè s'acabés el tancament i hagi permès als Mossos d'Esquadra que entressin a la universitat. Segons ha dit, el principal motiu de la protesta era obtenir una oportunitat de diàleg amb la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa sobre els punts que reclamaven, perquè feia molts mesos que no els escoltaven

Els estudiants tancats consideren que "amb l'excusa d'una nova reforma a nivell europeu per unificar el sistema" es volen aplicar mesures que estan encaminades "a la privatització encoberta del sistema universitari" i dificulten encara més l'accés a les classes socials més desfavorides.

Segons un comunicat que han distribuït els mateixos estudiants, aquesta acció s'emmarca dins les Jornades de lluita que es van convocar al 3er Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat l'octubre d'aquest any a Atenes, i en la setmana de mobilitzacions convocada per la Plataforma de Defensa de la Universitat Pública i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

Per tot això, els estudiants han redactat unes demandes "de cara al rectorat i a la Conselleria d'Innovació, Universitat i Empresa per tal de posar fi al bloqueig". Sagarra ha detallat que aquestes demandes consten de 9 punts:

1. Reclamen que la universitat pública no es finaciï amb diners de l'empresa privada, i per això és necessari, al seu entendre, "un augment molt considerable dels recursos públics que acabi amb la precarietat imperant".

2. Que es garanteixi que el model docent sigui realment un model social en quant a infraestructures i ràtios entre professors i alumnes.

3. Que la Generalitat s'impliqui "fermament" en la defensa de la llengua catalana a la universitat. Exigir el nivell C al professorat contractat i garantir el dret a estudiar en català, postgraus i màsters inclosos.

4. Preus especials per a estudiants en el transport públic, igual que es fa a França o Alemanya.

5. La creació d'un salari estudiantil, similar al salari mínim interprofessional, que permeti als estudiants no haver de treballar durant els seus estudis i que es retorni progressivament un cop finalitzats els estudis en funció dels ingressos que tingui cada graduat.

6. L'equiparació immediata de les taxes a l'IPC així com la seva posterior reducció fins arribar a la gratuïtat. Segons les seves dades, mentre el preu de les taxes ha augmentat un 51,6% en els últims 10 anys, l'IPC ha crescut un 39% en el mateix període de temps.

7. Que es creï una conselleria pròpia d'Universitats i Recerca "que permeti afrontar amb més garanties els processos de canvi que viu el sistema universitari català".

8. Que es garanteixi l'accés als graus superiors i als postgraus a tots els estudiants que ho desitgin i que s'eviti qualsevol filtre socioeconòmic, amb la garantia d'un nombre suficient de places.

9. Que es consultin i es tinguin en compte les propostes i les reivindicacions del moviment estudiantil en totes les reformes i decrets que facin referència a la política educativa universitària. Per això, es proposa crear una taula de seguiment de les reformes amb representació paritària d'estudiants, rectors i administració.

A més els estudiants d'arreu del país estan convocats a una manifestació demà a les 12 del matí a la plaça Universitat de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona

Les comarques gironines tindran 480 grups d’FP el curs vinent

GIRONA
MEDI AMBIENT

Instal·len al Pla d’Urgell dispositius per evitar electrocucions de cigonyes

Mollerussa
Educació

Expedient al director d’un institut de Tortosa per pràctiques irregulars d’estudiants

Tortosa