Societat

El català recupera la visibilitat a Google

Un canvi d’algoritme ha permès duplicar la presència de la llengua als primers resultats

L’Aliança per garantir la presència digital del català ha col·laborat amb el cercador per fer-ho possible

El català està recuperant la visibilitat en els resultats de recerca de Google. Si fa un mes la presència de la llengua catalana era només del 24%, actualment ja arriba al 57%, segons dades de l’Aliança per garantir la presència digital del català, un organisme impulsat pel Govern i format per deu entitats de la societat civil que ha col·laborat activament amb el cercador per recuperar la visibilitat dels webs en català en els resultats de cerca. “Google ha començat a aplicar canvis als seus algoritmes i avui es pot confirmar que la visibilitat del contingut web en català ha millorat de manera substancial”, han destacat des de l’Aliança.

Es posa fi així a un llarg període en què els resultats de cerca han estat perjudicant la visibilitat del català en els resultats de cerca de Google. L’Aliança per la presència digital del català porta mesos treballant conjuntament amb Google i altres cercadors perquè el contingut web en català recuperi la visibilitat a les cerques.

Aquest canvi en l’algoritme es produeix també després que una campanya ciutadana fes una crida a través de Twitter. “Estimat Google. La meva llengua materna és el català. Em decep veure que en els últims temps en les meves cerques apareixen articles en castellà abans que en català. Podeu revisar-ho? Gràcies”, deia la plantilla del missatge que centenars d’usuaris van piular.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha recordat queuna de les prioritats d’aquest Govern és fer que el català tingui més força i presència arreu, també a Internet, i això passa perquè els resultats de les cerques que es fan no el discriminin”. En aquest sentit, Torrent ha afegit que “seguirem atents i analitzant l’evolució de les dades, que esperem que continuïn millorant, però ja podem confirmar que el problema s’ha revertit i ha entrat clarament en fase de solució”. “I això confirma que el model de coordinació entre l’Administració i la societat civil pot aconseguir resultats valuosos”, ha reblat.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per la seva banda, harecordat que “des de l’inici d’aquesta legislatura que hem entrat en una nova etapa de la política lingüística del país on el Govern aposta per la transparència, per visibilitzar les dades que tenim, fins i tot si no són tan positives com desitjaríem, i a partir d’aquí, treballem per aconseguir millorar l’estat del català en tots els àmbits i amb tots els agents possibles; això és el que ha passat amb el cas dels navegadors, i és així com volem procedir sempre.”

Albert Cuesta, coordinador de l’Aliança, ha valorat molt positivament la reacció de Google: “l’esforç que l’empresa ha fet per tornar a respectar les preferències lingüístiques dels usuaris precisament en un moment en què la irrupció dels xatbots d’IA complica molt el comportament dels cercadors web tradicionals Ara bé, tot i que la tendència és clarament positiva, encara és aviat per comprovar com afecta la millora al trànsit de les webs en català, Per això mantindrem el diàleg amb els enginyers de Google i estem establint un dispositiu propi de monitoratge per a verificar que la visibilitat del català als cercadors no torna a deteriorar-se”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Deu anys de pur europeisme

Puigcerdà
Pere Alzina
Biòleg, consultor ambiental i impulsor del Projecte Orenetes

“Un de cada tres nius d’oreneta cuablanca encara és destruït”

Arenys de Mar
Figueres

Gispert, Ginestà, Mushkaa, The Thyets i Vicco, estrelles del tercer dia de l’Acústica

Figueres
medi ambient

Les tortugues ‘prodigioses’ del niu de Begur

begur
AdministraciOns

Esparreguera consultarà part del pressupost

Esparreguera
MEDI AMBIENT

Recuperar la biodiversitat marina, l’aposta del port de Tarragona

Calella
SALUT

Nous tractaments per regenerar ferides a l’hospital de Calella

Calella
aDMINISTRACIONS

Abrera consulta a la ciutadania el pla d’ordenació urbanística

Abrera
Mobilitat

Sant Boi posa en marxa avui la zona de baixes emissions, però no multarà fins al gener

Sant Boi de Llobregat