Societat

Societat

L’Eixample vol respirar

La zona d’arbres del parc Joan Miró, amenaçada per les obres de l’L8 de FGC, que hi instal·laria una oficina tècnica

Veïns del districte de l’Esquerra de l’Eixample es van manifestar ahir davant la seu del districte mentre es feia el ple

Avui es convoca un tall del carrer Aragó, un dels carrers amb més contaminació

Eixample Respira reclama la pacificació del trànsit, més zones segures i millorar la qualitat de l’aire

L’Eixample busca aire. Vol respirar. I amb aquest objectiu, des del mes de març passat, sota el paraigua d’Eixample Respira, s’han intensificat les mobilitzacions per reclamar mesures concretes contra la massificació del trànsit i contra algunes actuacions municipals que poden afectar els pocs i petits pulmons verds que li queden al districte, per part de diferents associacions de veïns, associacions de famílies i altres entitats. Eixample Respira, una plataforma veïnal del districte de l’Eixample de Barcelona que es defineix com a apartidista, busca millorar la qualitat de l’aire, reduir el soroll i recuperar l’espai públic per a les persones en una de les zones més densament poblades de la ciutat. La seva activitat no és nova, ja que fa anys que es reclamen canvis en aquest sentit.

L’entitat ha incrementat les mobilitzacions des del març passat, amb una gran manifestació per la Gran Via. “Cada dia, per Aragó, passen uns 65.000 vehicles. I hi viuen unes 12.000 persones. El desequilibri és total, i cal un canvi global per arreglar-ho, perquè ja fa massa anys que estem incomplint les normes sobre contaminació”, explica el portaveu d’Eixample Respira, Luca Telloli, que és també portaveu de l’AFA de l’escola Joan Miró.

Els arbres del parc Joan Miró

Seguint amb les diverses mobilitzacions, ahir hi va haver una protesta veïnal davant la seu del districte de l’Eixample –durant la celebració del ple– en defensa del parc Joan Miró, a l’Esquerra de l’Eixample, davant la contínua amenaça que, segons els veïns, suposa per al parc el projecte de prolongació de l’L8 de FGC. En la concentració, els veïns van deixar clar el seu rebuig a la ubicació prevista per a la zona logística de les obres de l’L8 a l’arbreda del parc Joan Miró.

Les entitats que avalaven la protesta reivindiquen la necessitat de conservar aquest espai verd, un dels pocs pulmons de l’Eixample, en una de les zones de Barcelona més contaminades i amb menys espai verd per habitant. Insten tant el Departament de Territori de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona a reconsiderar les seves decisions i a buscar alternatives menys perjudicials per al parc i el veïnat. “No pot ser que una de les poques arbredes que hi ha a l’Eixample hagi de desaparèixer per una decisió presa des d’un despatx, sense tenir en compte la voluntat del veïnat”, explicava ahir a aquest diari el portaveu de l’associació de veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Xavier Riu.

D’altra banda, asseguren que les dues administracions han treballat amb total opacitat i les insten a tenir en compte la demanda social. El projecte actual implica inutilitzar una tercera part del parc durant cinc anys i treure més de 170 arbres. A més, segons asseguren els veïns, pot comprometre l’ús de la resta del parc, així com la biblioteca, ja que augmentarà la contaminació acústica i la pols en suspensió. “A l’entorn de plaça d’Espanya hi ha altres espais públics i grans zones d’asfalt i formigó que es podrien utilitzar per a aquesta finalitat sense eliminar una arbreda que té més de 40 anys i que és el pulmó verd dels barris propers”, adverteix Riu.

Un carrer Aragó segur i amb aire

A la convocatòria d’ahir s’hi sumarà aquesta tarda una altra concentració convocada per Eixample Respira, un nou tall del carrer Aragó, a l’encreuament amb Viladomat. L’acció s’emmarca en la campanya Aragó, respira!, que persegueix la transformació del que els veïns qualifiquen“d’autopista urbana” en un espai més segur, tranquil i saludable per als 12.000 veïns i veïnes que hi resideixen.

La cruïlla d’Aragó amb Viladomat és també una de les cinc cruïlles on s’havia d’ubicar un “ecoxamfrà”, un espai verd, d’estada i socialització, segons el projecte presentat per Eixample Respira i diverses AFA (inclosa l’AFA de l’escola Llorers) en el marc dels processos participatius. Aquest projecte va ser cancel·lat per l’actual govern, just abans de la seva execució.

La convocatòria d’avui coincideix amb la campanya internacional Streets for kids, que reivindica els carrers com a zones de joc segures per als infants. Des d’Eixample Respira es remarca la necessitat de reconvertir el carrer Aragó en un espai segur per a la mainada. Durant l’acte, es duran a terme diverses activitats lúdiques i informatives per visibilitzar l’impacte negatiu que la contaminació atmosfèrica i acústica, derivada del trànsit rodat intens, té en la salut dels habitants de l’Eixample, especialment en la dels més petits.

Entre altres reivindicacions, Eixample Respira també reclama que el carrer Comte d’Urgell sigui bidireccional i amb prioritat per als autobusos des del carrer Manso fins a la Gran Via, a fi de poder deixar la ronda de Sant Antoni sense vehicles.

170
arbres
s’haurien de treure de l’arbreda del parc Joan Miró, i una tercera part del parc quedaria inutilitzada durant cinc anys per les obres de l’L8 de FGC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La Molina inaugura una de les pistes de pàdel més altes d’Europa

la molina
Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ