Societat

SOCIETAT

Pla pioner, amb 50 mesures, per abordar la violència obstètrica

Impulsat per Salut i Igualtat i Feminismes, té una vigència de sis anys i un pressupost de 7 milions d’euros

Es pretén posar fi a pràctiques inapropiades, rutinàries o no pactades

Els departaments de Salut i Igualtat i Feminismes són els impulsors d’un pla de 50 mesures, dotat amb 7 milions d’euros, per abordar la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius. Segons la consellera d’Igualtat, Tània Verge, es tracta d’una proposta pionera que implementa els estàndards fixats per l’Organització Mundial de la Salut i que respon al “crit ofegat col·lectiu” de dones que ha creat “dolor” i “certa desconfiança envers la pràctica ginecològica i obstètrica”. Amb el pla, que té una vigència de sis anys (2023-2028), es pretén posar fi a pràctiques inapropiades, rutinàries o no pactades. Un dels procediments que estarà al punt de mira seran els parts. “No pot ser que hi hagi més cesàries divendres que dilluns”, ha dit el conseller de Salut, Manel Balcells en l’acte celebrat aquest dilluns per presentar el pla. La consellera ha citat alguns exemples de violència obstètrica com ara ser medicada amb anticonceptius quan tens la menopausa o no explicar a les dones amb càncer l’impacte que tindrà sobre la seva vida sexual.

El pla inclou formacions no obligatòries als professionals, la creació de comissions de violència obstetra a totes les regions sanitàries, la reducció de cesàries i altres intervencions sense causa justificada, l’ampliació dels centres de naixement de parts naturals més enllà del que hi ha Can Ruti, la potenciació de la participació de les dones en la presa de decisions i la millora en l’accés a la medicina reproductiva, entre d’altres. En el cas de la formació, per exemple, es tractaran temes específics com ara l’endometriosi i la millora del diagnòstic precoç, millora de l’atenció a l’anticoncepció, a la interrupció voluntària de l’embaràs, a la salut de les persones transsexuals, salut mental perinatal i acompanyament pèrdua perinatal. El Govern ha admès que el terme “violència obstètrica” genera malestar en part del col·lectiu sanitari però ha assegurat que no el pla no busca “acusar sinó millorar” la qualitat de l’atenció, en paraules del conseller de Salut, Manel Balcells. Fa més d’un any que treballen els dos departaments per definir les 50 mesures i posar un calendari d’aplicació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

Vint-i-nou tortugues s’afegeixen a les cinquanta-dues nascudes a Tarragona

Tarragona
successos

Detingut un conductor de VTC per atropellar intencionadament un motorista

Barcelona
successos

La nena castellera ferida, evoluciona favorablement

Barcelona
infraestructures

A punt la primera fase de les obres de connexió del Consorci d’Aigües de Tarragona amb Sarral

Sarral
turisme

Impuls al cicloturisme al Pallars Jussà amb una nova passarel·la a la Ruta dels Llacs

Lleida
MEDI AMBIENT

Jornada per sensibilitzar sobre la protecció dels primats al Zoo

Barcelona
viticultura

Comença el 8è Festival Terrer Priorat

Cornudella de Montsant
Blanes

Donació de sang extraordinària d’estiu amb més participació

Blanes
societat

El Nepal redueix l’operatiu de recerca de la catalana desapareguda mentre feia senderisme

barcelona