Societat

Barcelona

Iniciativa social al districte de Sant Andreu

La ràdio social de la ‘Trini’

Ràdio Trinijove reflecteix la gran diversitat social de la Trinitat Vella i fa d’altaveu de la tasca de la fundació que té al darrere i de l’activitat de les entitats i col·lectius del barri

L’emissora ofereix programes en moltes llengües diferents però té el català com a idioma vehicular en un entorn on la llengua pròpia del país té molt poca presència

El mitjà és també un vehicle per als qui volen introduir-se en l’àmbit de la comunicació

Ràdio Trinijove no surt en els índexs d’audiència de les emissores que, quadrimestralment, fa públics l’Enquesta General de Mitjans (EGM). No hi surt perquè no formen part de l’estudi, però, sobretot, perquè no és la seva guerra. L’emissora de ràdio de referència del barri de la Trinitat Vella i, en part, del districte de Sant Andreu de Barcelona té un objectiu molt més ambiciós que sumar oients: reflectir la diversitat del barri i donar veu a tots els seus col·lectius i entitats.

L’emissora està situada al carrer del Turó de la Trinitat, al barri de la Trinitat Vella, des de l’any 1988, quan Ràdio Trinitat Vella, l’antecessor del mitjà actual, es va traslladar al local de la Fundació Trinijove, després de sis anys al centre cívic del barri. “La gent del barri sap on som i qui som, especialment la gent gran i els joves de les entitats”, al marge de si l’escolten molt, poc o gens, explica Josep Vidal, coordinador de Ràdio Trinijove, que, tot i el caràcter modest de l’emissora, s’ha proposat que “tothom de la Trinitat Vella hi hagi un moment de la seva vida” que els conegui, que hi tingui contacte.

De fet, aquesta és la filosofia de Ràdio Trinijove: ser el punt de referència de tots els veïns de la Trinitat Vella i que tots, en algun moment, la sentin com a seva. “Intentem reflectir tota la diversitat del barri: generacional, temàtica, d’origen… Som un mitjà obert a tothom en què totes les associacions del barri tenen cabuda”, diu Vidal.

Només cal fer un cop d’ull a la graella de l’emissora per comprovar la varietat de la seva oferta: llibres, salut, flamenc i un programa que es diu Mundo feliz en què un grup de noies de l’Índia parlen de temes d’interès per a aquesta comunitat (amb un nombre important de ciutadans al barri) en urdú, panjabi, català, castellà i anglès.

A Ràdio Trinijove s’hi poden sentir moltes llengües diferents, però “la ràdio és en català”, deixa clar el coordinador de l’emissora, que remarca la tasca que fa de promoció de la llengua pròpia del país en un barri amb poca presència del català i on la mateixa Fundació Trinijove ofereix cursos per aprendre’l. La llengua vehicular de l’emissora i la que es fa servir a totes les xarxes és el català, subratlla Vidal.

A la graella hi ha, a més, un programa dedicat exclusivament a la llengua catalana. Es tracta d’Encomana el català, conduït per Guillem Garcia, un espai setmanal que dona a conèixer la cultura catalana de tots els territoris del domini lingüístic i posa èmfasi en les iniciatives que es fan al districte de Sant Andreu. El programa inclou entrevistes, tertúlies i notícies amb una atenció especial a les de l’àmbit cultural.

Ràdio Trinijove pertany a la Fundació Trinijove, que treballa en la formació i la inserció sociolaboral des del 1985 amb l’objectiu de superar les situacions d’exclusió social. L’emissora fa d’altaveu de la tasca de la fundació, però va molt més enllà del camp d’acció d’aquesta entitat i és, des dels inicis de Ràdio Trinitat Vella, el 1983, la ràdio del barri. La Fundació Trinijove, expliquen Josep Vidal i Guillem Garcia, té i gestiona les seves xarxes socials al marge de les de la ràdio.

Ràdio Trinijove es nodreix de voluntaris, majoritàriament del barri. Alguns ja col·laboraven amb Ràdio Trinitat Vella als anys vuitanta i d’altres descobreixen el mitjà ara i posen a prova els coneixements que tenen d’estudis com ara imatge i so i comunicació. Els membres d’entitats i dels molts col·lectius diversos que hi ha al barri difonen les seves activitats a través de les ones i d’internet. Per a molts és també una oportunitat de foguejar-se en el camp del periodisme retransmetent els partits de futbol de la Unió Esportiva Sant Andreu, amb què tenen un acord per radiar els encontres que disputa. En total són una quarantena de voluntaris cada setmana i entre setanta i vuitanta col·laboradors al llarg de l’any.

Els responsables de l’emissora admeten que, de vegades, els “costa connectar amb la gent jove” i per això s’estan obrint als veïns que vulguin crear un pòdcast. A la llista de temes pendents hi ha potenciar mitjans com ara Twitch i TikTok, ara bé, sense perdre l’essència.

1983
Va néixer
Ràdio Trinitat Vella, l’emissora que, al cap dels anys, s’acabaria convertint en Ràdio Trinijove.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]