Societat

Hipotecar la casa dels pares per un pis protegit

La notícia del lector

Cobrar 12.000 euros bruts anuals era requisit econòmic suficient per optar als pisos de protecció oficial que la promotora Impsol està construint al Turó del Sastre, a Montgat. Aquests 12.000 euros, però, són absolutament insuficients per accedir a la hipoteca que ha de permetre als guanyadors del concurs fer-se càrrec dels costos de la casa que els va tocar el 29 de setembre.
Amb aquesta paradoxa es troben molts veïns de Montgat que, després d'haver sigut seleccionats per accedir a un dels pisos protegits, se les veuen de tots colors per aconseguir reunir els diners necessaris per complir les condicions que exigeix l'entitat bancària que els ha de concedir la hipoteca. Un sou adequat per tenir dret a un pis de protecció oficial no és un sou suficient per assumir els tràmits previs a la hipoteca que els ofereix Caixa Sabadell.

Així, per exemple, se'ls exigeix que paguin per endavant el 20% del total del cost de la casa (uns 180.000 euros per un pis de tres habitacions), una quantitat que s'ha de sumar al cost dels impostos que cal liquidar; aquests dos conceptes representen uns 38.000 euros. A més, han de pagar 13.000 euros més en concepte de despeses d'escriptura i entrega de claus. Gairebé 51.000 euros en un any.

El problema amb què topen aquestes persones és que l'entitat no els permet tenir un endeutament superior al 40% dels seus ingressos. De manera que si demanessin un préstec a deu anys amb una taxa d'interès del 9% - que és el que els ha ofert l'entitat- per afrontar els pagaments previs a la hipoteca, haurien de pagar uns 470 euros mensuals en concepte d'aquest préstec. A aquesta quantitat s'hi sumaria el cost del 80% de la hipoteca que encara resta per pagar, que suposaria un termini fix a 30 anys de 768 euros mensuals.

"Enganyifa"
De manera que estaríem parlant d'un total de 1.238 euros cada mes. Una quantitat que, a més, no podria ser superior al 40% del total dels seus ingressos. "Si tinguéssim aquests sous no hauríem de recórrer a un pis de protecció oficial. Això és una enganyifa!", assegura una de les afectades per aquesta problemàtica. De fet, perquè tot funcionés caldria que els interessats a optar al pis tinguessin uns ingressos mensuals de quasi 3.100 euros.

Molts d'aquests veïns, que s'estan organitzant conjuntament, se senten "enganyats" amb les condicions que els demana Caixa Sabadell. Asseguren que l'entitat els dóna com a solució que ells ja haurien de tenir estalvis o que poden aconseguir-ho a través d'un crèdit hipotecari, que, com expliquen els afectats, "suposaria hipotecar el pis dels pares i fer front a dues hipoteques alhora".

És per aquest motiu que han decidit reunir-se amb l'alcalde de Montgat per tal d'intentar buscar una solució al problema. Un problema que també està estudiant la promotora Impsol, que ha assegurat a l'AVUI que, "vistes les condicions ofertes per Caixa Sabadell", procediran a canviar d'entitat financera per provar de fer més fàcil el procés als propietaris.

Aquesta informació s'ha elaborat gràcies al grup d'afectats dels pisos de Turó del Sastre, de Montgat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Quinze consultes més quan s’ampliï el CAP de Can Gibert

girona
canvi climàtic

‘Beryl’ toca terra com a huracà de categoria 1 prop de la costa de Texas

barcelona
SOCIETAT

Comencen setze mesos de treballs del corredor ràpid entre Salt i Girona

SALT / Girona
educació

El retard en les adjudicacions desperta protestes dels sindicats i Educació diu que és “un problema tècnic”

barcelona
Medi AMbient

Mataró descobreix els entorns amb 10 itineraris per anar a peu o amb bicicleta

Mataró
SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

Badalona

Dos de cada tres desplaçaments a l’àrea de Barcelona són amb mitjans sostenibles

Barcelona

El projecte de millora del camí de ronda, candidat a rebre un premi europeu

palamós

L'Ajuntament critica la retirada dels mòduls de l’escola

cornellà del terri