Societat

Societat

El parc del Montseny tanca l’accés a antigues mines per protegir els ratpenats i evitar accidents

Els responsables de l’espai natural han detectat un increment de persones que volen accedir-hi tot i el risc de despreniments

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha començat a tancar l’accés a les antigues explotacions mineres del massís amb dos objectius: protegir les colònies de ratpenats i evitar possibles accidents. Els responsables han detectat un increment de persones que hi accedeixen tot i l’alt risc per possibles despreniments i per l’existència de pous de ventilació molt profunds. A finals de maig, amb la col·laboració dels grups de suport de muntanya i aeri dels Agents Rurals, ja es van tancar els tres accessos a unes de les mines. El parc compta, per tant, amb la col·laboració del departament d’Interior pel tancament d’aquestes cavitats del massís. Cal tenir en compte que el Montseny va tenir una important activitat minera al segle XX i que, per tant, actualment hi ha un gran nombre de mines abandonades que, a més, es consideren hàbitats d’alt interès de conservació perquè han estat ocupades per fauna com ara els ratpenats. De fet, segons explica l’espai natural, al parc hi ha 21 de les 31 espècies catalanes d’aquest animal. La meitat estan incloses al catàleg de fauna amenaçada de Catalunya. Entres les espècies cavernícoles del Montseny destaquen el ratpenat de cova i les ferradures gran i petita. Una altra espècie cavernícola d’hàbits forestals, que ha aparegut esporàdicament durant les migracions a mines del Montseny, és el ratpenat de ferradura mediterrània. Són espècies protegides que utilitzen les mines per hivernar, criar o refugi durant les migracions. Segons el parc, l’accés de persones provoca un gran perjudici perquè impedeixen, per exemple, el descans diürn dels ratpenats, fet que els obliga a una despesa energètica que necessiten per a les seves llargues migracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia