Societat

SOCIETAT

Rebuig veïnal a Sant Pol per la instal·lació d’una antena de telefonia en ple nucli urbà

L’Ajuntament ja va negar el permís a Movistar fa cinc anys, però ara una sentència dona part de raó a l’operadora

Un informe del Ministeri d’Indústria, clau per determinar si hi anirà o no

Els problemes amb la cobertura de la telefonia mòbil han estat una constant en el municipi de Sant Pol de Mar. La majoria d’ells es va resoldre fa uns anys amb la instal·lació d’una torre de telecomunicacions en el turó de Can Tiril, lluny del nucli urbà, que també resolia la recepció de canals de la TDT. L’operadora Movistar, però, fa cinc anys que va arribar a un acord amb un particular per instal·lar una estructura d’entre set i vuit metres d’alçada i amb tecnologia 5G a la coberta d’una finca envoltada d’edificis de la plaça Anselm Clavé, també coneguda com a plaça de l’Hotel i que e s troba en ple centre urbà. La proposta va topar amb l’oposició dels veïns i el rebuig per part del govern municipal. Des de l’Ajuntament es va negar el permís amb un doble argumentari: l’impacte visual de l’antena, per la seva proximitat a l’ermita de Sant Pau i la voluntat del consistori d’allunyar aquests aparells del nucli urbà. Per la seva banda, Movistar va interposar un contenciós administratiu contra l’Ajuntament. El tema, lluny de quedar resolt, ha revifat fa poques setmanes després que els veïns fossin coneixedors que ja havia sortit la sentència i que aquesta donava en part la raó a l’operadora. “La situació ens va obligar a actuar ràpidament, perquè no sabíem si hi havia marge per poder aturar novament la instal·lació”, comenta un dels membres del grup de veïns afectats que, tot i no estar encara constituïts oficialment, ja estan en procés de crear una plataforma.

Pendents d’un informe

Segons els ha informat l’Ajuntament, la sentència és ferma i resol que el govern municipal ha de reclamar un informe al Ministeri d’Indústria d’acord amb el que estableix la Llei de Telecomunicacions 2014 i que determinarà si la instal·lació de l’antena és viable o no. “La petició ja ha passat per ple i s’ha cursat i esperem una resposta aquest mateix mes de juny”, apunta el portaveu dels veïns que afegeix que “malgrat que aquesta llei, especialment amb la modificació del 2022, és especialment permissiva amb les operadores sí que contempla excepcions per a instal·lacions que afectin a edificacions de patrimoni històric, com és el cas de Sant Pau”.

En qualsevol cas, els veïns han decidit mobilitzar-se, recollir signatures de suport i fer públic als mitjans el seu enuig i preocupació. Recorden que no estan en contra de la instal·lació de l’antena, sinó que es faci en un espai urbà “on a més de l’impacte visual cal tenir en compte les radiacions electromagnètiques que tenen aquests aparell i la possible depreciació dels immobles ubicats dins del radi d’influència dels equips de telecomunicacions”. Finalment, els veïns alerten que si l’operadora aconsegueix el seu propòsit “assentarà un precedent, deixant la porta oberta a que s’instal·lin més equips a nous indrets urbans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona

Les comarques gironines tindran 480 grups d’FP el curs vinent

GIRONA
MEDI AMBIENT

Instal·len al Pla d’Urgell dispositius per evitar electrocucions de cigonyes

Mollerussa
Educació

Expedient al director d’un institut de Tortosa per pràctiques irregulars d’estudiants

Tortosa