Societat

Aràbia Saudita

La calor extrema provoca més d’un miler de morts en la peregrinació a la Meca

Moltes de les víctimes viatjaven sense els permisos oficials i no tenien accés als espais climatitzats habilitats per les autoritats

Les onades de calor que castiguen l’hemisferi nord a les portes de l’estiu han provocat més d’un miler de morts a diversos punts d’Àsia, Europa i Amèrica. La majoria de víctimes són fidels que participaven en la peregrinació anual als llocs sants de la Meca.

El Hajj, les dates del qual venen marcades pel calendari lunar islàmic, ha tornat a coincidir aquest any amb el roent estiu saudita. El termòmetre s’ha disparat fins gairebé els 52 ºC (51,8 ºC) aquesta setmana a la Gran Mesquita de la ciutat santa musulmana, segons el centre meteorològic nacional.

Les autoritats d’Aràbia Saudita no han detallat les xifres de morts, però diumenge van reportar més de 2.700 casos de cops de calor en només un dia. Sí que ho han fet les autoritats d’una desena de països, que han xifrat en almenys 1.081 els morts per l’onada de calor en el Hajj. Més de la meitat de les víctimes provenen d’Egipte. Segons una font diplomàtica àrab citada per The Guardian, 658 morts són egipcis i la majoria d’aquests, 630, no estaven registrats com a pelegrins. Les autoritats egípcies, que han format una “cèl·lula de crisi”, han reconegut que hi ha “un nombre significatiu de pelegrins egipcis que no estan inscrits a les bases de dades oficials del Hajj”.

Milers de persones viatgen cada any a la Meca per vies que el govern saudita considera irregulars, sense els sovint costosos permisos oficials. Aquest grup és el més exposat als rigors de l’estiu aràbic, ja que no poden accedir a les tendes i espais refrigerats preparats per als prop de dos milions de pelegrins autoritzats.

El segon país per l’origen de les víctimes és Indonèsia, d’on eren almenys dos-cents dels fidels morts, tot i que les autoritats no han detallat les causes de les defuncions. També hi ha morts del Pakistan, l’Índia, Bangladesh, Malàisia, Jordània, Iran, Senegal, Sudan, el Kurdistan iraquià, el Marroc i Tunísia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crisi migratòria

Frontex veu amb preocupació les xifres de la Ruta Canària

barcelona
Olot

El PSC recull firmes per millorar els horaris de bus

Olot
estat espanyol

Intercepten un narcosubmarí a la costa de Cadis

barcelona
SALUT

Inicien els tràmits per la licitació del concurs d’idees del Campus de Salut

SALT
Mobilitat

Barcelona premia dos projectes d’intel·ligència artificial aplicats als autobusos

Barcelona
SOCIETAT

Igualada omplirà el cel amb una cinquantena de globus aerostàtics

Igualada
trànsit

Taxa d’alcohol més baixa i patinets elèctrics a partir dels 16 anys

barcelona
SERVEIS

El servei de Bicibox, per aparcar bicicletes i patinets, arriba a Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca
educació

Educació envia ara lectures recomanades per al batxillerat

barcelona