Societat

turisme

Els paquets de vacances es reserven amb més antelació

La majoria de les agències de viatges, el 68%, han tancat paquets amb més de dos mesos d’antelació, i el 15% els han tancat entre un i dos mesos, segons confirma l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave). El seu president, Jordi Martí, ha dit aquesta setmana que es constata “una certa tendència a la desestacionalització, ja que hi ha hagut un increment de reserves fora de la temporada alta”. També ha assegurat que hi ha una rebaixa de les ofertes d’última hora precisament perquè la gent ha reservat amb més antelació que mai.

“Estem parlant que la gent s’ha pres el viatge com una necessitat vital, ho vam veure després de la pandèmia i la tendència continua i no pararà”, explica Martí Sarrate, president del saló B-Travel, el més important de turisme que es fa a Catalunya, i vicepresident de l’Acave, que assegura que “cada cop veiem més gent que demana crèdits per poder fer vacances”.

Les agències de viatges asseguren que les principals destinacions de l’Estat espanyol per a les vacances d’aquest estiu continuaran sent les de costa, amb les illes Balears i Canàries al capdavant, a les quals s’afegeixen les ciutats de Barcelona (la destinació Barcelona i Catalunya, en què s’inclou la Costa Brava i la Costa Daurada) i Madrid. Jordi Martí explica que creix l’interès per Andalusia i “repunta” pel nord de l’Estat, com, per exemple, Galícia, Astúries i Santander. Per una altra part, els atractius internacionals són la Xina, el Japó i Vietnam, seguits dels Estats Units i punts de l’Amèrica Llatina com ara Costa Rica, Brasil, Mèxic, República Dominicana i Cuba, a banda que, entre els catalans que viatgen, no decaurà l’interès per les ciutats europees, que es poden visitar en pocs dies. Entre les destinacions més demanades pels clients, que fa alguns anys no sortien en cap enquesta, hi ha Romania i Albània, i el primer país africà amb més demanda per part dels catalans continua sent el Marroc.

“Aquest any serà un any de rècord, continuarem amb aquesta línia ascendent i podem dir que el turisme està totalment recuperat després de la pandèmia”, explica Martí Sarrate. I hi afegeix: “S’ha recuperat la connectivitat amb els països asiàtics, que és el fonamental, i aquest mercat que és un turisme de qualitat, que no és de sol i platja, és importantíssim. La prova és que el turisme és el 13,4 % del PIB, s’ha incrementat del 7,7% respecte del 2023 i tan sols el primer trimestre han crescut del 17,7 % els visitants respecte el 2023 en general a tot l’Estat. També ha crescut molt la despesa que han fet els turistes internacionals que han vingut a l’Estat, amb un increment del 22,7%. Parlem de quasi 22.000 milions. Hem començat l’any amb molt bones perspectives; cada turista fa una despesa mitjana d’aproximadament 1.400 euros per estada, que són uns 180 euros per dia i persona. Catalunya, amb el 21, 2 %, és la segona comunitat que té més increment de turistes, després de Canàries. Catalunya representa el 21,2% de tot el turisme de l’Estat del 2024 en aquests moments.”

Sarrate confirma: “Són xifres molt importants i això també demostra que l’estratègia que hem de fer emmarcada en la col·laboració publicoprivada és la desestacionalització. Nosaltres tenim producte per tot l’any i enguany hem començat els primers mesos amb molt bona empenta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia