Societat

SOCIETAT

Rejovenir-se i i feminitzar-se, els reptes de les policies locals

Les policies locals de la demarcació de Barcelona necessiten rejovenir-se i incorporar més dones a les plantilles. Aquestes són algunes de les conclusions de l’onzena edició de l’estudi de ràtios del cos de policia local de la Xarxa de la Comunitat de Recursos Humans (CORH) de la Diputació. L’elaboració ha pres com a base les dades d’una vuitantena d’ajuntaments i, segons els responsables de l’informe, servirà per prendre decisions que ajudaran a planificar l’estructura futura dels cossos de policia local, des del punt de vista del departament de recursos humans de les administracions municipals.

Els agents representen, en global, un 17% de la plantilla i un 21% de la despesa dels ajuntaments barcelonins. Segons l’informe anual de les policies locals 2022 de la Generalitat de Catalunya, 217 ajuntaments catalans tenen servei de policia local. Això representa un total d’11.572 efectius, el 76% dels quals presten servei a la demarcació. L’estudi assenyala que la mitjana d’edat se situa en els 44 anys (2 anys menys que el 2021) i que el 30% tenen més de 50 anys. Amb aquesta radiografia es destaca la necessitat d’agilitzar i flexibilitzar la reposició d’efectius policials amb uns processos més àgils. Actualment, la durada de la selecció d’efectius és d’un any.

Un altre dels aspectes en què s’incideix en el treball és l’elevada mobilitat dels efectius per canvis a altres administracions (un 3%), una situació que es dona sobretot als municipis petits. A les poblacions d’entre 5.000 i 12.000 habitants, la xifra s’enfila fins al 5%. En canvi, als municipis mitjans (de 12.000 a 25.000 habitants) se situa en el 4% i es redueix al 2% en els grans (més de 25.000 habitants).

Un 16% de dones

Un dels escenaris que cal canviar amb més rapidesa correspon a la poca presència de dones en els cossos policials. Les dades són diàfanes: si bé el col·lectiu femení representa el 53% de la plantilla dels ajuntaments, en la policia local la seva presència es redueix al 16%, en contrast amb el 84% d’homes. La situació encara és més evident en els llocs de comandament, en què la representació femenina cau fins al 9% i el percentatge de comandaments homes puja fins al 91%.

Altres aspectes en què l’estudi elaborat per la Diputació de Barcelona incideix són l’absentisme laboral, l’increment d’hores extres i les retribucions variables.En el primer dels casos, la jornada teòrica dels efectius policials el 2023 va ser de 1.625 hores, tot i que la jornada real es va reduir a les 1.315 hores. Aquestes 310 hores d’absència anuals per efectiu policial representen un absentisme al cos de policia del 19% sobre la jornada anual. La mitjana de la resta de la plantilla municipal és del 14%. La majoria d’aquest temps d’absentisme, un 61%, es deu a motius de salut i un 39% a permisos, llicències i reduccions de jornada.

Més hores extres
Pel què fa a l’augment de les hores extres, les dades son significatives. En els últims 10 anys, els agents han passat de fer 67 hores extra anuals el 2014 a fer-ne 102 el 2023. En el cas dels caporals, han passat de 63 a 140 hores en el mateix període. La majoria es produeixen en hores extres festives o nocturnes (26%) i només un 22% són considerades hores extres normals.Tota aquesta situació ha repercutit en l’estructura salarial del cos de policia local: les retribucions variables (plusos) representen un 11%, les retribucions per serveis extraordinaris un 5%, i un 4% per productivitat anual. Així, les retribucions fixes anuals representen el 82%.Finalment, pel què fa als resultats de dels nous indicadors del servei de policia dels Cercles de Comparació Intermunicipal, un dels aspectes que destaca és l’augment de denúncies de trànsit per cada 1.000 habitants, que arriba a les 353 i mostra una tendència a l’alça des de la pandèmia de 2020. Més de la meitat, un 52%, procedeixen de zones d’estacionament amb control horari, un 25% a sistemes automàtics de control, i un 23% a l’operativa de la policia local.Pel que fa a la seguretat per cada 1.000 habitants, hi ha 5,2 detinguts i 2,3 diligències per intent d’ocupació. Així, un 82% són delictes contra el patrimoni. La majoria són furts (35%) i estafes (27%). També destaquen els robatoris amb violència (5%) i els robatoris amb força en domicilis (3%).En l’àmbit de la prevenció de la violència masclista, per cada 1.000 habitants, hi ha 1,7 denúncies, 1,3 agents referents en violència masclista i un 47% de policies fan seguiment de casos d’aquesta tipologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.