Societat

Veïns del bloc de la Creueta de Girona temen que el nou propietari els obligui a marxar

Els veïns del bloc de la Creueta de Girona temen que el nou propietari els obligui a marxar i li demanen compromisos per escrit, segons informa l’Acn. En aquest edifici deteriorat, que té tots els balcons apuntalats, hi viuen una vintena de famílies. La majoria tenen lloguers molt baixos o de renda antiga i asseguren que, si han d’anar-se’n, no tenen “alternativa”. “Per res del món volem marxar”, diu el portaveu, Sulei Lamraich. El comprador del bloc, que vol fer-hi una residència d’estudiants, ofereix destinar una quarta part de l’edifici a habitatge social on hi podran viure dotze famílies. Els veïns, que hi estan negociant, li reclamen compromisos per escrit. L’Ajuntament, que segueix la situació, s’ofereix a fer de mediador i, si cal, estudiar ajudes, continua assenyalant l’Acn.

L'edifici de la Creueta, situat a pocs metres del Parc de Recerca de la UdG, té una quarantena de pisos, la meitat dels quals estan tapiats. A la resta, hi viuen una vintena de famílies; algunes d'elles, des de meitat dels anys 80. Els veïns s'han anat arreglant l'interior dels pisos, però les zones comunes estan bastant deteriorades. El pati interior és ple d'herbes, la façana està escrostonada i tots els balcons estan apuntalats i amb els voladissos recoberts de malles, explica l'Acn. Les famílies lamenten que la situació és fruit de "la deixadesa" de la propietària, a qui moltes d'elles paguen lloguers molt baixos o de renda antiga. De mitjana, al voltant d'uns 100 euros mensuals. Hi ha cinc pisos, però, on hi viuen fills dels antics inquilins, que van decidir no abonar les rendes davant una situació que s'havia enquistat. Ara, aquest bloc de la Creueta és a punt de canviar de mans, perquè la propietària ha arribat a un acord amb un grup inversor. Ja s'han signat les arres i la compravenda es preveu formalitzar en breu. I això ha encès les alarmes entre els veïns, perquè temen que se'ls faci marxar dels pisos.

Mjahad Baddouri viu en aquest bloc de la Creueta des de l'any 1988, on s'hi està amb la dona i els fills. Ell paga un lloguer de 76 euros mensuals i lamenta que, si han de marxar-ne, no sabran què fer. "Ens hem espavilat i hem anat arreglant allò que es fa malbé; ens fa por quedar-nos al carrer", admet Baddouri, subratllant també que aquest és un barri "molt tranquil" on tots els veïns fan pinya.

Les famílies del bloc de la Creueta ja han començat a parlar amb el nou comprador per veure en quina situació quedaran un cop el bloc canviï de mans. Segons l'Acn, el representant del grup inversor, Michael Sauvineau, explica que la voluntat dels nous amos és destinar un 25% de l'edifici a habitatge social, i reconvertir la resta en una residència d'estudiants (aprofitant la proximitat amb el Parc de Recerca i el campus de Montilivi de la UdG). "Entenem que les problemàtiques actuals d'habitatge no es resolen traslladant famílies vulnerables a d'altres zones", diu Sauvineau, que confia poder arribar a un acord amb els afectats que tenen contracte. "Volem impulsar un model de convivència publicoprivada i d'integració social, fent que part d'aquest edifici, que suma 11.000 metres quadrats, sigui parc públic d'habitatge", concreta.

El grup inversor ofereix destinar un dels quatre cossos de l'edifici -on hi haurà dotze pisos- a acollir famílies. "També estudiant la possibilitat de veure com l'Ajuntament de Girona podria col·laborar amb nosaltres per tirar endavant la rehabilitació", explica Sauvineau. A les altres tres famílies que també tenen contracte, se'ls proposa reubicar-les als pisos Barceló (situats a la carretera que va cap a Quart). El portaveu del grup inversor explica que tenen "voluntat d'ajudar les famílies vulnerables", a qui se'ls oferiran lloguers assequibles; però això sí, actualitzats. "Tots partim de la base que els preus actuals no són sostenibles, i que aquells que es faran seran més elevats, però en cap cas s'aproparan als que es paguen a Girona", afirma Sauvineau. 

Segons l'Acn, l'Ajuntament de Girona segueix la situació, està parlant amb les dues parts i s'ofereix a fer de mediador i a explorar solucions conjuntes. Fonts del consistori expliquen que estan al corrent de la proposta del comprador i que, si fa falta, s'estudiarà de quina manera es poden destinar recursos o bé tirar endavant ajudes de lloguer per als afectats. recull l'Acn. L'Ajuntament, però, sí que precisa que la prioritat és que es respectin "els drets" dels llogaters, i que així també se li va fer saber al grup inversor. Fa mesos el consistori, de fet, va intentar comprar l'edifici de la Creueta per intentar solucionar-ne el deteriorament; aleshores, però, no es va poder tancar cap pacte amb la propietària perquè el preu que en demanava era massa elevat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Basolí preveu acabar les obres a l’edifici afectat pel foc a principi del 2025

girona

Menys restriccions: es passa de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta

lloret de mar

Amplien l’àrea de descans de la piscina amb una nova zona esportiva

Vilablareix
medi ambient

Mataró rescindirà el contracte del servei d’informadors ambientals que estan en vaga

mataró

Veïns del bloc de la Creueta temen que el nou propietari els obligui a marxar

girona
serveis

Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Igualada unides des d’avui amb el bus exprés

Igualada
urbanisme

Les màquines entraran al Parc Joan Miró de Barcelona el 15 de juliol

Barcelona
societat

Ferrer avisa que les destrosses de Girona i Figueres no quedaran impunes

girona
societat

Top Manta idea dues samarretes inspirades amb el Barça per ajudar als manters

Barcelona