Societat

SOCIETAT

53 milions del fons de transició nuclear pendents de distribuir entre 96 municipis

Els ajuntaments catalans de les àrees nuclears tenen fins al 12 de juliol per demanar i justificar els recursos pendents de repartir del fons de transició nuclear del 2023. En aquesta segona bestreta –fins a completar els 83 milions previstos– es repartiran 53 milions, i es pagarà al novembre.

Segons ha comunicat el govern, els beneficiaris són els municipis del plans Penta I i II de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó. Els diners serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears als municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que les envolten. Aquesta segona bestreta suposarà l’atorgament de la totalitat dels 83 milions d’euros que els corresponen d’acord amb la llei vigent.

Així, es completarà la distribució del 2023 per als municipis, que implicarà un ajut de fins a dos milions d’euros per als 18 municipis situats al Penta I (els que són a 10 quilòmetres de les centrals) i de fins a 453.000 euros per als 78 municipis situats al Penta II (entre 10 i 30 quilòmetres de les centrals). El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, ha explicat que es preveu que el pagament es faci al mes de novembre i ha recordat que amb aquests recursos volen que es generi “activitat econòmica alternativa al tancament de les centrals nuclears”.

Tres mil llocs de treball

L’impacte del tancament de les centrals nuclears serà important en el teixit socioeconòmic de la zona, ja que es calcula que comportarà el tancament de prop de tres mil llocs de treball directes. La tramitació que han de fer ara els ajuntaments consistirà en una aportació d’informació que donarà dret a l’ampliació dels imports i dels terminis d’execució de les actuacions finançades amb els recursos del fons del 2023.

Les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs van entrar en funcionament el 1984, el 1986 i el 1988, respectivament, amb una previsió de tancament per part del Consell de Seguretat Nuclear estatal per al 2030 i el 2031. Aquest termini supera la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. El fons de transició nuclear ha d’ajudar les zones afectades per la desnuclearització amb un impost mediambiental propi de Catalunya creat el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia