Societat

societat

El pasturatge amb cabra catalana de l’Espai Test Agrari de Gandesa, a ple rendiment

La ramadera Vanessa Salvador que ha posat en marxa el projecte aspira a pasturar crestons al Port, i elaborar iogurts

És un dels cinc espais test, o de desenvolupament agrari, que hi ha en marxa a Catalunya

L’Espai Test Agrari de Gandesa ja està a ple rendiment. Divendres va arribar el primer ramat, 93 cabres de raça catalana, que pastura Vanessa Salvador, veïna d’Horta de Sant Joan. Salvador, enginyera industrial de formació, va anar coent aquest gir vital al costat de pastors joves del poble, com Domènech Niella o Rosana Rel. L’any passat es va formar a l’Escola de Pastors de Catalunya i ha estat escollida per estrenar l’Espai Test que facilita i acompanya nous projectes ramaders de cabrum de carn i silvopastura. Tot i els nervis dels primers dies per l’adaptació del ramat, Salvador se sent “feliç” amb la proposta i ja gesta un futur on vol tenir un ramat de crestó, pasturar al Port i fer productes làctics com els iogurts. A mig matí, la Vanessa arriba al corral de l’Espai Test Agrari de Gandesa on les cabres l’esperen relaxades i tranquil·les per sortir a pasturar. Com fa pocs dies que són aquí, la pastora les revisa i decideix donar-los una mica de menjar abans de sortir al bosc, una extensió de mig miler d’hectàrees dels Comuns de Gandesa, a la serra de Pàndols, on aquest ramat de cabres banques s’alimentarà i farà gestió forestal. Les 93 cabres, 90 femelles i 3 mascles, van arribar divendres i aquests primers dies són “una mica una bogeria”, però la pastora se sent “superfeliç. “Estic cansadíssima, però superfeliç. De fet, he trobat el meu ofici”, ha sentenciat. Vanessa Salvador Sánchez, enginyera industrial de formació, assegura que des que va arribar a Horta de Sant Joan, havia provat diversos oficis, en cooperatives o a la vinya, i tenia clar que en volia un “relacionat amb la terra”. “És el que li donava sentit a tot plegat”, ha dit.

Canvi radical de vida

Vanessa Salvador és originària de Barcelona, però fa uns cinc anys que viu a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. No va arribar al poble amb la decisió presa de ser pastora, però hi va conèixer uns amics que s’hi dediquen o en cuiden, amb ramats de cabra blanca de Rasquera o ramats domèstics, i “es va enamorar d’aquest món”. La formació l’ha fet a l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, on va estudiar l’any passat. Salvador està agraïda de les facilitats i l’acompanyament que representa el projecte Espai Test Agrari. “M’han facilitat les instal·lacions, el ramat, tot l’acompanyament per engegar-ho, i la confiança que tot anirà bé, o tot el millor que es pugui”, ha afegit Salvador.

Tot aquest acompanyament el dirigeix l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA). Tenen en marxa cinc Espai Test, “dispositius d’emprenedoria agrària”, i en despleguen cinc més a tot el país. Com apunta Marc González Puente, coordinador de l’entitat, el sector agrari “està envellit” i fan falta que persones joves, que sovint són de fora del sector. Per “acabar d’incorporar-les”, ARCA els ajuda amb “les moltes barreres” d’accés al sector, els terrenys, els factors productius, l’accés a formació, o l’experiència pràctica. També se’ls facilita el finançament i aquests “espais relativament segurs”, sense riscos econòmics personals, per poder posar a prova les “capacitat i competències”.

A Gandesa, Vanessa Salvador hi pot estar uns dos anys, tres i mig com a màxim, i després marxarà amb el seu propi ramat que haurà de gestionar en una explotació pròpia. El seu projecte de futur és tenir un ramat de crestó, cabrits castrats de cabra blanca, a Horta de Sant Joan i incorporar la producció de iogurts aprofitant la criança de les cabres. També aposta per pasturar als Ports, “si li permeten les entitats que li han de permetre”. Quan ella marxi, es tornarà a obrir una convocatòria, amb nous emprenedors o col·lectius que vulguin emprendre un projecte amb la cobertura que dona l’Espai Test. L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya és la titular de l’explotació on es desenvolupa el projecte i fa la contractació de la persona emprenedora i l’Ajuntament de Gandesa posa a disposició la finca on es desenvolupa l’activitat, entre d’altres. També estan vinculats amb la iniciativa el Consell Comarcal de la Terra Alta i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El TSJC denega l’amnistia pels aldarulls al botellot massiu de la Mercè

barcelona
societat

Els naixements cauen un 3,9%, i Martina i Jan són els noms més posats el 2023

Barcelona
societat

Un 81% de les persones que viuen al carrer a Barcelona no ha rebut atenció social

barcelona

Comença la vacunació massiva per parar el mal de la llengua blava

Prats de Lluçanès

L’Ajuntament ja té el pressupost per cobrir la pista exterior de Palol d’Onyar

quart
societat

La Generalitat declara 131 municipis més com a zones tensades on aplicar el topall del lloguer

barcelona

L’ACA licita les obres per a garantir el sanejament de les aigües residuals

gualta
societat

La pastura amb cabra catalana de l’Espai Agrari de Gandesa, a ple rendiment

Gandesa
societat

Operació policial contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna

Barcelona