Societat

La Val d’Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

La Unesco ha declarat la Val d’Aran reserva de la biosfera, un reconeixement que s’ha donat a conèixer aquest divendres en una cerimònia celebrada a Agadir, al Marroc. L’organisme reconeix la diversitat paisatgística d’aquest territori, a més de la seva identitat cultural i lingüística pròpia. El govern aranès va iniciar la candidatura el 2020 i un any després la va presentar amb l’objectiu de contribuir a trobar l’equilibri entre el desenvolupament econòmic sostenible amb la gestió i preservació dels valors culturals i naturals aranesos. A banda de la Val d’Aran, a Catalunya també han rebut aquesta distinció el massís del Monsteny, l’any 1978, i les Terres de l’Ebre, el 2013. “Aquesta distinció per part de la Unesco és un fet històric que ens referma en el compromís que com a govern mantenim amb Aran i la seva gent”, ha manifestat la síndica d’Aran, Maria Vergés, en conèixer la notícia.

Què són les reserves de la biosfera?

Les reserves de la biosfera de la Unesco són, segons defineix el mateix organisme, “indrets d’aprenentatge pel desenvolupament sostenible”. És a dir llocs on s’intenta aplicar enfocaments interdisciplinaris que permetin comprendre i gestionar els canvis i les interaccions que es produeixen entre els sistemes socials i ecològics, entre les quals es troben la prevenció de conflictes i la gestió de la biodiversitat. Són, en resum, espais que aporten solucions locals a problemes mundials.

Les reserves de la biosfera proposen diverses solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb un ús sostenible i no són en cap cas figures de protecció ambiental. Juntament amb la Val d’Aran, la Unesco ha afegit deu nous territoris d’arreu del món amb aquest reconeixement. Amb aquestes incorporacions, la xarxa de reserva de la biosfera arriba als 759 indrets en 136 països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

‘Beryl’ avança en terra com a huracà de categoria 1 sobre Yucatán

barcelona
sanitat

L’agència del càncer de l’OMS avalua el talc com a “probablement cancerigen”

barcelona

La Val d’Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

Vielha
societat

La Coordinadora Antimonàrquica fa una crida a la manifestació del dia 10 a Lloret

lloret de mar

Comença la construcció del nou CAP de l’Arboç, que costarà 6 milions

L'Arboç
sanitat

Els hospitals tramiten ja les baixes per parts i cirurgia ambulatòria

barcelona
societat

Denuncien males condicions laborals del Consell de l’Alt Empordà

figueres

Vall d’Hebron prepara les instal·lacions per a l’increment de cardiopaties

Barcelona

Els veïns de Lilla tallaran l’A-27 fins a signar l’acord de les compensacions

Montblanc