Societat

Societat

Mor Vicenç Prats Bagué, el carnisser de Palamós que filmava i tocava el violí

Les seves pel·lícules van servir per elaborar l’any 2022 el documental ‘Palamós 1962-1977. Platja, neu, festes i teatre’

El palamosí Vicenç Prats Bagué va morir divendres, dia 5, a l’edat de 96 anys. Nascut el 1927 a Palamós, el seu avi, que tocava el contrabaix a l’orquestra La Lira de Palamós, el va instruir de molt petit en el món musical i en concret en l’instrument del violí. Va estudiar a Barcelona i durant la seva vida no va deixar mai de tocar en concerts, casaments i esdeveniments de tota mena, moltes vegades acompanyat de la seva cosina, Pepita Prats. Casa seva es va convertir en un petit focus cultural enmig de la postguerra. Paral·lelament, va heretar la carnisseria dels seus pares. Va convertir-se en un dels carnissers del poble i es va fer molt popular. Es va casar i va tenir tres fills, un dels quals és actualment flautista titular a l’Orquestra de París. Quan es va jubilar, la carnisseria va ser llogada i des de fa pocs anys s’ha convertit en una gelateria.

Encuriosit per tot allò cultural, a inicis dels anys seixanta va aficionar-se a fer de reporter. Va començar amb la fotografia i aviat va passar a la imatge amb moviment. La seva primera càmera va ser una Yashica, i a mesura que passaven els anys va anar-se actualitzant tecnològicament. Va enregistrar pel·lícules familiars, celebracions i esdeveniments populars. Li interessava molt la tècnica i filmava amb rigor, de forma molt perfeccionista, cuidant els plans i tenint cura de la narració. Algunes d’aquestes pel·lícules van ser cedides per la família Prats-París a l’Ajuntament de Palamós, la qual cosa ha permès avui dia preservar i compartir aquest patrimoni audiovisual. S’hi pot veure l’evolució social i urbanística del municipi.

L’any 2022, amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el Servei d’Arxiu Municipal, l’Ajuntament i el seu net, Miquel Strubell, van elaborar el documental de trenta minuts Palamós 1962-1977. Platja, neu, festes i teatre. El muntatge, realitzat a partir de tres pel·lícules d’en Vicenç, és un viatge pel Palamós dels anys seixanta i setanta del segle XX. Entre les escenes que recull es destaquen imatges d’estiu a la platja Gran, de la nevada de 1962, de la festa major, del corpus, del ram i de la celebració de l’atorgament del nom del carrer d’Ametlla de Mar de l’any 1975. Actualment es pot trobar aquest documental en el web del Servei d’Arxiu Municipal i al canal de YouTube de l’Ajuntament.

La cerimònia de comiat s’ha celebrat avui al migdia, a la parròquia de Santa Maria del Mar de Palamós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roquetes reunirà xefs de renom al certamen GastroCaça que farà a l’octubre

Barcelona
Societat

Mor Vicenç Prats Bagué, el carnisser de Palamós que filmava i tocava el violí

SOCIETAT

Quinze consultes més quan s’ampliï el CAP de Can Gibert

girona
canvi climàtic

‘Beryl’ toca terra com a huracà de categoria 1 prop de la costa de Texas

barcelona
SOCIETAT

Comencen setze mesos de treballs del corredor ràpid entre Salt i Girona

SALT / Girona
educació

El retard en les adjudicacions desperta protestes dels sindicats i Educació diu que és “un problema tècnic”

barcelona
Medi AMbient

Mataró descobreix els entorns amb 10 itineraris per anar a peu o amb bicicleta

Mataró
SALUT

Un nou servei escurça l’estada dels nounats a l’Hospital de Can Ruti

Badalona

Dos de cada tres desplaçaments a l’àrea de Barcelona són amb mitjans sostenibles

Barcelona