Societat

Temps x Cures ha alliberat 35 milions d’hores a les famílies

El programa Temps x Cures, impulsat pel Departament de d’Igualtat i Feminismes, ha alliberat, des de la creació el 2021 fins al 2023, gairebé 35 milions d’hores a les famílies, principalment a les dones, que són a qui socialment s’atribueix el gros de les tasques de cures. Durant els 3 anys de posada en marxa del projecte, hi han participat gairebé 540.000 infants i adolescents en els 2.143 serveis de cura de proximitat oferts. Així mateix, s’han dut a terme 12.290 contractacions al llarg d’aquest període.

“Aquestes dades mostren que la responsabilització pública pel que fa a les cures per part de les institucions s’està fent realitat, especialment la dels ens locals gràcies als més de 60 milions que hem transferit per dur a terme els serveis de cura de proximitat del programa Temps x Cures”, explica la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch. La directora general destaca que “oferir serveis de cures infantils fora del temps escolar allibera temps a les famílies i contribueix a reduir la pobresa de temps de les dones, alhora que es consolida el seu dret al temps”. “Es facilita, sobretot, la conciliació laboral de les dones, però també se’ls dona temps de respir”, ha conclòs Vergés. En aquest sentit, en la mesura en què els serveis del programa descarreguen les persones cuidadores i els ofereixen més temps, poden millorar la seva capacitat de cuidar en millors condicions.

L’any 2023, el programa va alliberar un total de 23.714.254 hores de cura a unes 60.000 famílies, el que equival a 395 hores per família. Una mica més d’una hora al dia durant un any.

Específicament, el 36% dels serveis es van adreçar a la franja dels 0-3 anys, el 85% a la franja dels 4 als 12 anys i el 32% van ser per a adolescents d’entre 13 i 16 anys.

Per tipologia, els serveis es poden classificar en dos grups. D’una banda, els que allarguen la jornada escolar, com ara les 273 acollides a l’escola que s’han ofert durant els tres anys del programa, o els que la substitueixen, com ara els 1.025 casals d’estiu, de Nadal i de Setmana Santa, i les 56 colònies.

Serveis puntuals

D’una altra, hi ha els serveis puntuals de cura, els de canguratge. Són serveis innovadors perquè, més enllà de tractar-se d’un tipus de servei pràcticament inexistent al territori abans del Temps x Cures, suposa una opció pública i accessible per resoldre necessitats de temps puntuals, per a les quals les famílies tenen menys alternatives, especialment en zones on l’oferta privada de serveis de cura és escassa o inexistent. Els canguratges, amb 400 serveis oferts en tres anys, s’han fet tant al domicili com en equipaments públics, així com vinculats a serveis públics o a activitats municipals puntuals. També cal destacar 90 ludoteques que s’han dut a terme dins els serveis de cura puntuals.

Segons destaquen els responsables del programa, aquest té per objectiu avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures. “No només ha contribuït a reforçar els drets vinculats a la cura i al temps, sinó que ha forçat l’entrada de les cures en l’agenda política i institucional”, defensen.

Quasi un terç de la població, 2.257.187 persones, tenen necessitats de cures, segons un informe encarregat per la direcció general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs a Ivàlua. D’aquestes, el 49% són infants, el 30% és població adulta i el 18% són persones de 75 anys i més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia