Societat

Societat

El TSJC anul·la la ‘taxa Amazon’ de Barcelona

El tribunal considera que infringeix el principi de lliure circulació de mercaderies

El consistori estudia recórrer la decisió judicial

El ple de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar l’ordenança fiscal que inclou la coneguda com a ‘taxa amazon’–que grava el repartiment a domicili de productes comprats per internet– el 24 de febrer del 2023 i seguidament l’Organització Empresarial de Logística i Transport va obrir la via judicial. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit anul·lar-la perquè considera que infringeix el principi de lliure circulació de mercaderies ja que no grava específicament la utilització de les zones de càrrega i descàrrega, sinó que suposa un impost als ingressos dels operadors postals, cosa que el consistori no pot fer.

L’Ajuntament de Barcelona, tot i apuntar que respecta les decisions judicials, ha volgut expressar la seva disconformitat amb la decisió judicial. Els serveis jurídics municipals estudien la possibilitat de presentar una recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

El tribunal recorda a l’escrit, segons recullen les agències, que l’import de la taxa és de l’1,25% dels ingressos bruts facturats per cada empresa i, en canvi, que les zones de càrrega i descàrrega són gratuïtes per a la resta de distribuïdors de mercaderies. També punta que, segons la mateixa memòria econòmica i legal justificativa de la taxa, la distribució de comerç electrònic a domicili ocupa un percentatge inferior de la via pública que altres tipus de distribució de mercaderies que no la paguen. Considera que més que una taxa per ús de l’espai públic, es tracta d’un impost a una activitat econòmica que grava els potencials o previsibles rendiments obtinguts per les distribuïdores.

D’altra banda, la magistrada Isabel Hernández Pascual ha emès un llarg vot particular contra la majoria dels altres sis magistrats. La magistrada defensa que la taxa està ben aplicada i calculada segons els ingressos bruts de les companyies postals, i que no suposa cap discriminació cap al comerç local o altres formes de distribució de mercaderies.

La taxa es va aprovar l’any 2023 amb els vots favorables de BComú, PSC, ERC (amb qui l’executiu municipal va pactar el nou tribut), JxCat i Cs. D’altra banda, PP, Valents i la regidora no adscrita van votar-hi en contra. L’equip de la llavors alcaldessa Ada Colau preveia una recaptació de fins a 2,6 milions d’euros per una mesura que, asseguraven, era una aposta medioambiental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia